Šri Lankos pareigūnų teigimu, iki išpuolių Naujasis Delis vykdė ir perdavė neįprastai konkrečią žvalgybinę informaciją, kurios bent dalis buvo paremta medžiaga, išgauta per Indijoje suimto ISIS priklausančio įtariamojo apklausas, CNN teigė Indijos pareigūnas.

Įtariamasis tardytojams pateikė vyriškio, kurį jis apmokė Šri Lankoje, pavardę. Šis vyriškis siejamas su vietine ekstremistų grupuote, susijusia su sprogimais, tvirtina šaltinis. Minėtasis vyriškis, Zahranas Hashimas, užfiksuotas ir atpažintas vaizdo įraše su įtariamais užpuolikais, kurį antradienį paskelbė „Islamo valstybė“, prisiėmusi atsakomybę už Velykų sekmadienio žudynes.

ISIS propagandos agentūros „Amaq“ paskelbtame pranešime grupuotė teigia, kad užpuolikai buvo „Islamo valstybės“ kovotojai“.

Užsienio organizacijos įsitraukimas paaiškintų, kaip anksčiau buvusi marginalinė vietos ekstremistų grupuotė „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ), paskelbta atsakinga už išpuolius, pajėgė įvykdyti vieną baisiausių teroristinių išpuolių nuo Rugsėjo 11-osios.

Aukų skaičius galėjo būti dar didesnis. Antradienį pareigūnai sakė, kad iš pradžių tarp taikinių buvo ir ketvirtasis viešbutis, bet išpuolis šioje vietoje nepavyko. Pareigūnai anksčiau teigė netoli tarptautinio Kolombo oro uosto radę nesprogusią vamzdinę bombą.

Pražiopsoti perspėjimai

Kadangi tyrėjams nepavyko susekti sprogdintojų bendrininkų, Šri Lankoje ėmė augti įniršis dėl nesugebėjimo laiku atkreipti dėmesį į Indijos žvalgybos tarnybos perspėjimus.

Sprogdintojas su kuprine viešbučio valgykloje

Pirmasis įspėjimas pasiekė likus daugiau nei dviem savaitėms iki išpuolių. Balandžio 4-ąją Šri Lankos pareigūnams pranešta apie potencialų planą surengti savižudžių atakas krikščionių bažnyčiose ir vietose, kuriose gausu turistų, pirmadienį žurnalistams sakė kabineto ministras ir vyriausybės atstovas spaudai Rajitha Senaratne. Pasak jo, perspėjimai pasikartojo likus dviem dienoms ir dviem valandoms iki išpuolių.

Delis tokią informaciją gavo iš ISIS priklausančio įtariamojo apklausos, CNN teigė šaltinis iš Indijos. „Mums tiriant ISIS veiklą ir tardant kaltinamąjį, jis atskleidė vyriškio, Zahrano Hashimo, pavardę. Tai vienas iš savižudžių sprogdintojų, jis siejamas su NTJ. Įtariamasis prisipažino prisidėjęs prie Z. Hashimo radikalizavimo“, – sakė žvalgybos šaltinis iš Indijos.

Indijos žvalgybos šaltinis konkrečiai nenurodė, kada minėtas įtariamasis buvo suimtas. „Indijos žvalgybos agentūros pasidalino turima informacija su savo kolegomis Šri Lankoje“, – teigė šaltinis.
Z. Hashimo vardas minimas balandžio 11-osios rašte, pasirašytame Šri Lankos policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojo. Rašte, kurio kopiją teko matyti CNN, Z. Hashimas įvardijamas NTJ lyderiu.

„Užsienio žvalgybos tarnyba pranešė, kad „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ) lyderis Mohamedas Cassimas Mohamedas Zahranas, dar žinomas kaip Zahranas Hashimas, ir jo pasekėjai planuoja savižudžių išpuolius Šri Lankoje“, – teigiama rašte, kuris buvo plačiai išsiuntinėtas daugeliui saugumo tarnybų ir kai kurioms ministerijoms.

Antradienį ISIS paskelbtame vaizdo įraše užfiksuoti aštuoni vyrai, kaip manoma, Šri Lankos išpuolių vykdytojai, prisiekę ištikimybę teroristinei grupuotei. Visi vyriškiai drauge sudėję rankas, visi, išskyrus vieną vyrą, savo veidus slepia skaromis. Tas vyras, atpažintas esantis Z. Hashimas, „jiems vadovauja“, teigiama „Amaq“ pateiktame prieraše.

Zahranas Hashimas ir dar 7 teroristai prisiekia ištikimybę „Islamo valstybei“

Aukštas pareigas užimantis Šri Lankos pareigūnas patvirtino, kad nuotraukoje esantis savo veido skara neslepiantis vyras yra Z. Hashimas. „Zahranas yra šių išpuolių planuotojas. Tai tikrai jis.

Būtent jis suteikė jiems ideologinį pagrindą, jam pavyksta kalbant įtikinti žmones“, – interviu CNN sakė Šri Lankos Vakarų provincijos gubernatorius Azathas Salley.

Spaudos konferencijoje šalies premjeras Ranilis Wickremesinghe Z. Hashimą taip pat nurodė kaip išpuolio dalyvį. „Manoma, kad jis yra vienas iš savižudžių sprogdintojų“, – sakė ministras pirmininkas.

Anksčiau minėtas pareigūnas teigė, jog negebėjimas sureaguoti į žvalgybos perduotą informaciją apie grupuotės planus buvo „nusikalstamas aplaidumas“. Pasak jo, konkrečių tokio pobūdžio perspėjimų Šri Lanka sulaukia „labai retai“, tad nesugebėjimas į juos sureaguoti ar plačiau paskleisti gautą informaciją yra dar labiau nepaaiškinamas.