Šis eilėraštis išprovokavo kritikos bangą ir smarkiai supykdė kanclerį Sebastianą Kurzą.

Vicekancleris Heinzas-Christianas Strache sakė, kad Christianas Schilcheris pasitrauks iš kraštutinių dešiniųjų antiimigracinės Laisvės partijos (FPOe) ir paliks Braunau prie Ino vicemero postą. Šiame mieste 1889 metų balandžio 20 dieną gimė nacių diktatorius Adolfas Hitleris.

Eilėraštis „Miesto žiurkė“ (Die Stadtratte) buvo paskelbtas FPOe skyriaus Braunau prie Ino mieste leidinyje. Jis sulaukė griežtos centro kairiųjų opozicijos kritikos.

Konservatorius S. Kurzas, nuo 2017 metų pabaigos vadovaujantis Austrijai koalicijoje su FPOe, pirmadienį pareikalavo, kad partijos skyrius Aukštutinės Austrijos žemėje atsiribotų nuo eilėraščio.

Anot kanclerio, šis eilėraštis „atgrasus, žiaurus ir itin rasistinis“.

FPOe vietos skyriaus atstovas Erwinas Schreineris vėliau pirmadienį sakė, kad „žiurkės ir žmogaus alegorija turi stiprų istorinį krūvį, yra labai neskoninga ir turi būti nepriimtina“.

Anot E. Schreinerio, faktas, kad pats autorius rašė iš žiurkės perspektyvos, „nieko iš esmės nekeičia“. Jis taip pat pridūrė, kad šis eilėraštis yra „nevykęs bandymas eiliuota kalba atkreipti dėmesį į rimtą problemą“.

Eilėraštyje rašoma, kad „kitos žiurkės, atvykstančios pas mus kaip svečiai ar migrantai, įskaitant tas, kurių mes nepažįstame, privalo priimti mūsų gyvenimo būdą arba greičiau iš čia nešdintis!“

Pats Ch. Schilcheris pirmadienį sakė, kad siekė būti provokatoriškas, o ne ką nors įskaudinti.

H.-Ch. Strache pranešė, kad Ch. Schilcheris pasitraukia savo noru, nes siekia, kad nenukentėtų partija. Anot vicekanclerio, Braunau prie Ino vicemero elgesys kertasi su FPOe principais.