Gimtojoje Gudžarato valstijoje balsalapį į urną metęs nacionalistų lyderis palygino balsavimo procesą su dalyvavimu masiniame religiniame susibūrime, per kurį hinduizmo sekėjai nuplauna nuodėmes maudydamiesi Gangos upėje.

Antradienį bus nuspręsta, kam atiteks 117 mandatų 15 valstijų. Tai yra svarbiausia balsavimo stadija iš septynių, apimančių iš viso šešių savaičių laikotarpį.

Nors N. Modi dešinioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP) laikoma favorite, jai rimtą iššūkį metė Indijos nacionalinio kongreso partija, vadovaujama opozicijos lyderio Rahulo Gandhi.

N. Modi sutiko savo 98 metų motiną ir pamojavo šalininkams iš automobilio su atidaromu stogu, nuvežusio jį į balsavimo punktą Gudžarato pagrindiniame mieste Ahmedabade.

Daugiau nei dešimtmetį šią vakarinę valstiją valdęs, o 2014 metais savo partiją į valdžią atvedęs premjeras paragino daugiau nei 900 mln. rinkėjų atiduoti balsą.

„Balsuodamas jaučiu tokį patį švarumo jausmą, patiriamą maudantis per Kumbha Melos šventę“, – pareiškė jis, turėdamas omeny hinduistų ritualinių apsiplovimų Gangoje tradiciją.

N. Modi per rinkimų kampaniją pagrindinį dėmesį skyrė nacionaliniam saugumui ir kovai su terorizmu, mėgindamas nuslopinti opozicijos kritiką dėl jo nevienareikšmiškai vertinamų sprendimų ekonomikos srityje.

Daugelis laiko šį balsavimą referendumu dėl N. Modi penkerių metų kadencijos, per kurią įspūdingai išaugo ekonomika, bet neatsirado visų BJP žadėtų darbo vietų.

Indijos parlamente Gudžaratui atstovauja 26 įstatymų leidėjai. 2014 metais BJP laimėjo visus šiuos mandatus.

N. Modi balsavo apygardoje, kur jo artimas bendražygis Amitas Shahas – BJP pirmininkas ir įtakingas politikas – pirmąkart varžosi rinkimuose.

R. Gandhi išsikėlė Keralos valstijos Vajanado apygardoje – tai reiškia, kad jis rizikuoja, nes pietų Indija laikoma regioninių partijų tvirtove.

Opozicijos lyderis teigia, kad sprendimas išsikelti Vajanade demonstruoja jo atsidavimą pietinei Indijai. R. Gandhi oponentai savo ruožtu tvirtina, kad tai liudija apie jo baimę netekti ilgą laiką turėtos vietos šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje.

Pagal Indijos rinkimų įstatymą, kandidatai turi teisę varžytis dėl dviejų mandatų, bet pasilikti gali tik vieną, jei laimi abu. R. Gandhi taip pat išsikėlė Utar Pradešo Amečio apygardoje.

Trečias iš septynių etapų

Rinkėjų aktyvumas per pirmuosius du rinkimų etapus, surengtus balandžio 11 ir 18 dieną, buvo didelis – dalyvavo iš viso apie 70 proc. balso teisę turėjusių rinkėjų.

Balsavimas vyksta smarkiai padidinto saugumo sąlygomis, tačiau vis tiek pranešama apie smurtą, už kurį daugiausiai atsakingi bombas sprogdinantys ir šaudynes rengiantys sukilėliai maoistai.

Pasak vietos žiniasklaidos, antradienį įtariami maoistai detonavo savadarbį sprogstamąjį užtaisą rytinėje Džarkando valstijoje. Per tą išpuolį niekas nenukentėjo.

Indijos valdžia taip pat ėmėsi papildomų saugumo priemonių neramiame Kašmyro slėnyje, kur nepasitenkinimas Indijos valdymu ir ginkluotas sukilimas temdo rinkimų procesą. Kašmyro Anantnago apygardoje rinkėjų aktyvumas yra menkas.

Rinkimų rezultatai bus paskelbti gegužės 23 dieną. Pasak analitikų, N. Modi veikiausiai nepavyks pakartoti 2014 metais pasiektų rezultatų, kai BJP užsitikrino 282 vietas parlamente.

N. Modi pasinaudojo nacionalistinėmis nuotaikomis, kurias pakurstė kilus naujam ginčui dėl Kašmyro Indijos aviacijos pajėgų vasarį suduoti smūgiai taikiniams Pakistane.

Indija apkaltino savo kaimynę priglaudžiant vieną kovotojų grupuotę, prisiėmusią atsakomybę už daug gyvybių pareikalavusią sprogdinimą Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje.

Indijos nacionalinio kongreso vadovaujama susiskaldžiusi opozicija rinkimų kampanijos metu kritikavo vyriausybę dėl nedarbo, ekonomikos būklės ir indų ūkininkų įsiskolinimų sukeltos krizės.