Pirmą kartą jis šalies vadovu tapo kaip mokytojas populiariame televizijos seriale „Liaudies tarnas“. Sekmadienį jis rinkimus laimėjo iš tikrųjų.

41-ių televizijos žvaigždės kampanija prasidėjo nuo pokšto, bet jis sėkmingai pasinaudojo Ukrainos elito krize ir privertė šalies politinį isteblišmentą nusileisti.

Rėmėjai mato politikos naujoką kaip šviežio oro gūsį, bet kritikai teigia, kad jis tėra kadenciją baigiančio prezidento Petro Porošenkos priešininkų marionetė.

V. Zelenskio iškilimo istorija buvo lygiai tokia pati, kaip televizijos seriale, kurio trečias sezonas prasidėjo likus kelioms dienoms iki pirmojo rinkimų turo.

Seriale „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) istorijos mokytojas tapo prezidentu, smarkiai išplitus jo skambiam vaizdo pasisakymui apie korupciją Ukrainoje.

Tapęs tikru kandidatu, V. Zelenskis trynė ribą tarp politikos ir pramogos.

Jis vengė interviu ar tradicinių kampanijos renginių, rinkėjus pasiekdavo per socialinius tinklus ir keliaudamas su savo komikų trupe.

Ukrainos žiniasklaidos priemonės paskutinėmis kampanijos dienomis pasirašė atvirą laišką, reikalaudamos, kad V. Zelenskis atsakytų į jų klausimus ir detalizuotų savo nekonkrečią programą.

Tačiau dviejų vaikų tėvas pripažino faktą, kad jo kampanija yra skurdi aiškių pažadų. Ant vieno jo reklaminių plakatų buvo parašyta „Jokių pažadų – jokių atsiprašymų!“.

V. Zelenskis buvo lyginamas su JAV prezidentu tapusiu Ronaldu Reaganu, į politiką įsitraukusiu italų komiku Beppe Grillo ar dabartiniu Baltųjų rūmų šeimininku Donaldu Trumpu.

Klausimai dėl Rusijos, oligarchų

V. Zelenskis buvo kaltinamas ryšiais su Ukrainos oligarchu Igoriu Kolomoiskiu, valdančiu televizijos kanalą, kur buvo rodomas „Liaudies tarnas“.

Tačiau komikas neigė bet kokius politinius ryšius ir paskutinėms savo kampanijos dienomis pareiškė, kad I. Kolomoiskis atsidurs kalėjime, jeigu pažeis kokius nors įstatymus.

I. Kolomoiskis,vienas turtingiausių Ukrainos žmonių, dabartinio prezidento Petro Porošenkos kadencijos pradžioje tapo vieno iš regionų gubernatoriumi, tačiau buvo priverstas atsistatydinti kilus ginčui dėl valstybės valdomos naftos įmonės. Dabar jis gyvena Izraelyje.

Šių metų pradžioje publikuotas žurnalistinis tyrimas atskleidė V. Zelenskį turėjus komercinių reikalų Rusijoje.

Tai gana opus klausimas Kijevo ir Maskvos santykių fone. Rusija 2014 metais aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmė remti separatistus rytų Ukrainoje. Šis konfliktas nusinešė apie 13 tūkst. gyvybių.

Paskelbus žurnalistinio tyrimo rezultatus, V. Zelenskis patvirtino turintis akcijų vienoje Kipro kompanijoje, patronuojančiai grupę Rusijos įmonių, ir pažadėjo jas parduoti.

Kampanijos metu P. Porošenka šaipėsi iš V. Zelenskio, prastai mokančio ukrainiečių kalbą, ir kritikavo jį neturint reikiamos patirties kaip lygus su lygiu derėtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Zelenskis tvirtino, kad tapęs prezidentu reikalautų V. Putino nutraukti Ukrainos teritorijų okupaciją ir sumokėti reparacijas.

Jis taip pat žadėjo, kad Kijevo provakarietiška kryptis tęstųsi.

Aktorius iš pramoninio Kryvyk Riho miesto centrinėje Ukrainoje yra milijonierius, skaičiuojant JAV doleriais.

V. Zelenskis yra baigęs teisę, bet karjeros aukštumų pasiekė pramogų pasaulyje, kai pavertė savo komikų trupę „Kvartal 95“ dideliu sėkmingu verslu. Ši trupė yra keliavusi ir į Rusiją, o pats V. Zelenskis yra vaidinęs rusiškuose filmuose.

Komikas yra žydų kilmės, tačiau visada sakė, jog religija yra asmeninis reikalas. Ji niekada nebuvo minima per V. Zelenskio kampaniją.