Pasak kritikų, vadovaujant A. Vučičiui demokratinės laisvės šioje Balkanų šalyje susilpnėjo.

Teisėsaugos tarnybos uždarė centrines Belgrado gatves, A. Vučičiaus šalininkams suvažiavus autobusais iš visos šalies, taip pat iš kaimyninės Bosnijos ir Kosovo. Policijos sraigtasparniai skraidė virš vėliavomis mojuojančios minios, susirinkusios prie Serbijos parlamento.

A. Vučičius pažadėjo, kad mitingas vyks tvyrant „karnavalo atmosferai“ ir tvirtino, kad šis sambūris yra didžiausias Serbijoje per kelis dešimtmečius. Per mitingą vyko folk muzikos ir roko atlikėjų pasirodymai. Valstybinė žiniasklaida skelbia, kad žmonių buvo susirinkę apie 150 000.

Sakydamas kalbą A. Vučičius susilaikė nuo įprasto oponentų puolimo ir sakė, kad politiniai ginčai turėtų būti sprendžiami rinkimuose. Jis perspėjo, kad „niekas neturi galvoti“ apie galimybę ateiti į valdžią smurtu, nors opozicijos protestai daugiausiai būdavo taikūs.

Per tiesiogines renginio transliacijas Serbijoje dominuojanti provyriausybinė žiniasklaida smerkė opozicijos pareigūnus kaip „fašistus ir vagis“.

A. Vučičius formaliai palaiko šalies stojimą į Europos Sąjungą, bet išliko prorusiškas veikėjas nuo laikų, kai jis priklausė ultranacionalistų stovyklai. Kai šaliai vadovavo autoritarinis lyderis Slobodanas Miloševičius, A. Vučičius buvo jo informacijos ministras.

Prezidentas sakė, kad Serbija nori įstoti į ES, bet tuo pačiu išsaugoti branginamus ryšius su „broliška“ Rusija. Pasak jo, Serbija netaps NATO nare ir netaikys Rusijai sankcijų dėl jos vaidmens Ukrainos konflikte. Abejotina, ar tokios nuostatos būtų priimtinos Europos Sąjungai, jeigu Serbija pareikštų norą prisijungti prie Bendrijos.

„Serbija skries į priekį kaip raketa“, – tikino prezidentas, o jo žodžius palydėjo džiaugsmingi minios šūkiai.

A. Vučičiaus oponentai šeštadienį planuoja surengti dar vieną savaitinį protestą. Šios demonstracijos prieš vyriausybę prasidėjo, kai pernai lapkritį kaukėti užpuolikai sumušė vieną opozicijos politiką.