Prezidentas siūlo balsavimą surengti lapkričio 7-ąją.

Tuo metu eiliniai šalies vadovo rinkimai vyks kitąmet, sakė A. Lukašenka.

Prezidento rinkimai turi įvykti 2020 metais, prezidento rinkimai įvyks 2020-aisiais, kas benutiktų mūsų šalyje“, – pareiškė A. Lukašenka per kasmetinį kreipimąsi į tautą ir Nacionalinį susirinkimą.

Pasak valstybės vadovo, jis gauna „vadinamųjų politikų“ pasiūlymų surengti pirmalaikius prezidento rinkimus atsižvelgiant į „daugmaž palankias sąlygas“.

„Mes nežaisime su liaudimi, nerengsime politinių žaidimų pagal kažkokį vieną šabloną. Prezidento rinkimai įvyks griežtai pagal įstatymą, konstitucijoje numatytais terminais. Rinkimų kampanija turi praeiti kaip visada ramiai ir organizuotai“, – pabrėžė A. Lukašenka.

„Šiemet įvyks rinkimai į Atstovų Tarybą ir Respublikos Tarybą, – sakė jis. – Aš nekėliau uždavinio, bet pasakysiu, kad jei tai priimtina pagal įstatymą... turime gerą šventę – lapkričio 7-ąją, tai išeiginė diena. Orientuosimės į šią datą.“

Pasak prezidento, „artimiausiu metu pagal įstatymą bus priimtas atitinkamas sprendimas“.

A. Lukašenka taip pat sakė ketinantis sustiprinti kitų valdžių įgaliojimus ir perduoti savo politiniam įpėdiniui prezidento poste pakeistą konstituciją.

„Manęs dažnai klausia, kartais net viešai, ar aš norėčiau palikti šią konstituciją savo įpėdiniui. Nuoširdžiai ir tiesiai sakau: ne. Nenorėčiau“, – nurodė prezidentas.

Jo nuomone, Baltarusija jau užbaigė etapą, kai šaliai buvo reikalinga „štai tokia stipri valdžia, kokią turime“. „Reikia skirti valdžios įgaliojimus kitoms struktūroms ir valdžios institucijoms“, – sakė jis.

Lukašenka skelbia planus keisti konstituciją

A. Lukašenka penktadienį paskelbė ketinantis stiprinti kitų valdžios šakų įgaliojimus ir savo politiniam įpėdiniui prezidento poste perduoti pakeistą konstituciją.

„Manęs dažnai klausia, kartais net viešai, ar aš norėčiau palikti šią konstituciją savo įpėdiniui. Nuoširdžiai ir tiesiai sakau: ne, nenorėčiau“, – nurodė prezidentas per kasmetinį kreipimąsi į tautą ir Nacionalinį Susirinkimą.

Jo nuomone, Baltarusija jau užbaigė etapą, kai šaliai buvo reikalinga „štai tokia stipri valdžia, kokią turime“.

„Reikia skirti valdžios įgaliojimus kitoms struktūroms ir valdžios institucijoms“, – sakė jis.

„Kad už ekonomiką, pavyzdžiui, atsakytų vyriausybė drauge su parlamentu. Nacionalinis bankas neturi būti nuošalyje. Kontrolę vykdys struktūros įvairiomis kryptimis. Variantai jau išbandyti: tas pats Valstybės kontrolės komitetas, kitos ministerijos ir žinybos“, – nurodė prezidentas.

„Kalbant apie būsimą valstybės vadovą, tai jis turi būti valstybės vadovas, jis neturi tiek daug važinėti po laukus ir fermas... Jis kaip valstybės vadovas turi spręsti, visų pirma, kadrų klausimus, priversti pasitempti politines partijas, kad jos generuotų mums normalius vadovus“, – pridūrė A. Lukašenka.

„Tačiau tai nereiškia, kad mes imsimės kokio nors bandymo kurti tokią sistemą, kad Lukašenka tarsi išėjo ir neišėjo. To šalyje nebus, tikrai jums pažadu. Aš galvoju apie šalies ateitį, o ne apie savo asmeninę valdžią. Aš jau prisivaldžiau“, – pareiškė prezidentas.

Jis pranešė, jog rengiant konstitucijos pakeitimus bus pasitelkta daug įvairių ekspertų, kad tai būtų „kruopščiai parengtas dokumentas aptarimui prezidento lygiu“.

„Mes dar neparengėme nė šios konstitucijos koncepcijos. Ši koncepcija atsiras tik tada, kai aš gausiu galutinius pasiūlymus iš įvairių mūsų visuomenės sluoksnių“, – sakė prezidentas.

Jis pridūrė esąs pasiruošęs vykdyti bet kokias reformas, kad būtų pasiektas uždavinys iki 2025 metų šalie bendrąjį vidaus produktą padidinti iki 100 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu - 88,9 mlrd. eurų). 2018 metais šalies BVP buvo apie 60 mlrd. dolerių.

„Esu pasiruošęs imtis bet kokių reformų, kurias jūs pajėgūs atlaikyti, – kalbėjo jis. – Nereikia manęs kaltinti, kad esu retrogradas ir nenoriu jokių reformų.“