Buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovo ataskaita buvo perduota Atstovų Rūmų ir Senato teismų komitetams, taip pat viešai paskelbta Teisingumo departamento tinklalapyje.

„Jeigu kruopščiai ištyrę faktus būtume įsitikinę, kad prezidentas aiškiai netrukdė vykdyti teisingumo, būtume tai paskelbę“, – sakoma nekantriai lauktoje R. Muellerio ataskaitoje.

Kai kurios šios 400 puslapių dokumento dalys buvo užtušuotos generalinio prokuroro Williamo Barro, siekiant apsaugoti tebevykdomus tyrimus arba dėl kitų priežasčių.



Ataskaitoje dėmesys sutelkiamas į Rusijos kišimąsi per 2016 metų rinkimus, taip pat į klausimą, ar prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanija talkino šioms Maskvos pastangoms ir ar pats D. Trumpas trukdė vykdyti teisingumą.

Per spaudos konferenciją, surengtą prieš paskelbiant šį dokumentą, W. Barras sakė, kad R. Muelleris nerado jokių įrodymų, jog D. Trumpo rinkimų štabo nariai buvo susimokę su Rusija.

„Jokio susimokymo. Jokio trukdymo (vykdyti teisingumą). Nekentėjams ir kraštutiniams kairiesiems radikalams – Žaidimas Baigtas“, - skelbia serialo „Sostų karai“ stiliaus užrašas ant fotomontažo, kuriame prezidentas matomas dramatiškai stovintis nusigręžęs ir žvelgiantis į tirštą rūką.

Praėjus maždaug valandai Teisingumo departamentas paskelbė visą, tačiau suredaguotą R. Muellerio ataskaitą. Jos išvados rodo, kad dar lieka neatsakyta į kai kuriuos klausimus dėl D. Trumpo veiksmų, ir sakoma, kad tyrėjai negalėjo išteisinti prezidento dėl kaltinimų, kad jis trukdė vykdyti teisingumą.

Prieš kelias savaites generalinis prokuroras Williamas Barras paskelbė šios ataskaitos santrauką, kurioje sakoma, kad D. Trumpo kampanija nebuvo susimokiusi su rusais, siekusiais pakreipti 2016 metų prezidento rinkimus respublikonų kandidato naudai.

Per nacionalinių televizijų transliuotą spaudos konferenciją, surengtą prieš paskelbiant ataskaitą, W. Barras dar kartą pabrėžė šią išvadą.

„Dabar žinome, kad Rusijos veikėjai, įgyvendinę šias schemas, nesulaukė bendradarbiavimo su prezidentu Trumpu arba Trumpo kampanija“, – žurnalistams sakė Teisingumo departamento vadovas.

„Specialusis prokuroras nerado jokio susimokymo su jokiu iš amerikiečių, – tęsė jis. – Tai – svarbiausias aspektas.“