„Ponas Toaderas pažadėjo parengti kelias priemones, bet jam nepavyko įgyvendinti visko, ką jis pažadėjo“, – po susitikimo su PSD politikais sakė ministrė pirmininkė Viorica Dancila. Ji nurodė, kad jos kolegos pritarė pasiūlymui atleisti ministrą.

Opozicija tvirtina, kad PSD stumiamose reformose numatytas senaties termino apribojimas, be to, nusikaltimu nebebus laikomas piktnaudžiavimas įgaliojimais. Pagal šį straipsnį L. Dragnea buvo nuteistas pernai birželį, jam skirta pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė.

PSD lyderis šį nuosprendį yra apskundęs.

Europos Komisija perspėjo Bukareštą nepriimti šių pataisų ir sakė, kad imtųsi veiksmų, jei Rumunija žengtų daugiau žingsnių suteikdama „faktinį nebaudžiamumą“ aukšto rango pareigūnams, nuteistiems už korupciją.

Nesutarimai dėl minimų reformų temdė sausį prasidėjusį Rumunijos pirmininkavimą Europos Sąjungai.

Dėl reformų kitą savaitę balsuos Rumunijos parlamentas, ir beveik neabejojama, kad joms bus pritarta. Tokiu atveju su Briuseliu kiltų dar vienas ginčas.

59-erių T. Toaderas buvo paskirtas teisingumo ministru 2017-ųjų vasarį, bet palaipsniui jis prarado vyriausybės pasitikėjimą, nes atsisakė paskelbti siūlomas baudžiamojo kodekso pataisas skubos tvarka.

„Jis prailgino šią diskusiją keliais mėnesiais“, – trečiadienį pareiškė L. Dragnea. Jis pripažino, kad T. Toadero atleidimas buvo „politinis sprendimas“.

Visgi T. Toaderas pernai atleido Laurą Codrutą Kovesi iš Rumunijos nacionalinio kovos su korupcija departamento (DNA) vadovės pareigų, jai patekus Rumunijos vyriausybės nemalonėn.

Naująjį teisingumo ministrą turės patvirtinti centro dešiniojo sparno prezidentas Klausas Iohannisas, nesutariantis su PSD vadovaujama vyriausybe.