Akihito ir jo žmonos Michiko, kaip imperatoriškosios poros, paskutinis apsilankymas Isės didžiojoje šventykloje centrinėje Japonijoje yra dalis sosto atsisakymo ceremonijų prieš jo pasitraukimą balandžio 30 dieną. Imperatorius dėl savo amžiaus ir sveikatos problemų užleidžia sostą sūnui Naruhito.

Imperatoriškosios poros pasveikinti susirinkę žmonės mojavo Japonijos vėliavėlėmis, kai pro šalį į šventyklą važiavo kortežas. Šventykla yra skirta Saulės deivei Amaterasu – mitinei imperatoriaus promotei.

„Aš sujaudinta. Labai džiaugiuosi, kad juos pamačiau“, – visuomeniniam transliuotojui NHK sakė viena džiūgaujanti moteris.

Pora tęsia iki penktadienio truksiančią trijų dienų kelionę su legendiniu kardu ir brangakmeniu, kuriuos juodose dėžėse nešioja rūmų pareigūnai.

Šis kardas, brangakmenis ir senovinis veidrodis – „trys šventosios brangenybės“ – yra imperatoriškosios regalijos, kurias, kaip tikima, daugiau kaip prieš tūkstantį metų imperatoriaus dinastijai paliko Amaterasu.

Ketvirtadienį Akihito kardą ir brangakmenį nusinešė į Isės didžiąją šventyklą apeigoms, per kurias protėviams pranešė apie savo atsistatydinimą, nurodė Imperatoriškųjų rūmų agentūra.