Įstatymų leidėjai ataskaitą gaus 11 val. (19 val. Lietuvos laiku), praėjus kiek daugiau nei valandai po to, kai prasidės W. Barro spaudos konferencija.

Toks sprendimas iškart sulaukė demokratų skundų ir žiniasklaidos kritikos.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Amerikos žmonės nusipelnė tiesos. Jiems nebereikia prevencinės žalos kontrolės arba pristatymo reikiamu kampu iš prezidento Donaldo Trumpo išrinkto generalinio prokuroro W. Barro.“

„W. Barro veikla labiau panaši į D. Trumpo kampanijos atstovo, o ne nepriklausomo įstatymų sergėtojo“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris tviteryje rašė, kad jį „labai nuliūdino pranešimai, kad Baltieji rūmai informuojami apie R. Muellerio ataskaitą dar prieš jos paskelbimą“.

„Dabar Teisingumo departamentas mums praneša, kad negausime ataskaitos iki vidurdienio, gausime tik po W. Barro spaudos konferencijos. Tai neteisinga“, – pažymėjo jis.

Specialiojo prokuroro biuro atstovas spaudai Peteris Carras laikraštį „The Hill“ informavo, kad W. barro spaudos konferencijoje nebus nei R. Muellerio, nei jokio kito jo komandos nario. Jis atsisakė komentuoti tokio sprendimo priežastis.

W. Barras ir jo pavaduotojas Rodas Rosensteinas, anksčiau kuravęs R. Muellerio tyrimą, 9 val. 30 min. (17 val. 30 min. Lietuvos laiku) rengia spaudos konferenciją, po kurios Teisingumo departamentas paskelbs redaguotą ataskaitą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Ataskaita taip pat bus nusiųsta Kongresui. Anksčiau Teisingumo departamentas Kongresui perdavė tik laišką su svarbiausiomis R. Muellerio komandos tyrimo išvadomis.

Ataskaitos redagavimas buvo pradėtas kovo pabaigoje.

Kovą R. Muellerio komanda baigė rengti ataskaitą dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus ir perdavė ją W. Barrui. Šis laiške Kongresui nurodė, kad tyrimo metu „nebuvo nustatyta, kad D. Trumpo rinkimų komandos nariai buvo slapta susimokę ar koordinavo savo veiksmus su Rusijos vyriausybe“.

Daugelis Demokratų partijos narių neslėpė pasipiktinimo, kad ataskaita nebuvo iškart paskelbta, ir reikalavo nedelsiant tai padaryti.

Atstovų Rūmų pirmininkė ir įtakingiausia demokratų politikė Nancy Pelosi generalinio prokuroro parengtą keturių puslapių išvadų santrauką pavadino „akiplėšiška“ ir sakė, kad demokratai turėtų susipažinti su visa R. Muellerio ataskaita ir patys padaryti išvadas.

D. Trumpas neprieštaravo, kad būtų paviešinta visa ataskaita, ir sakė, jog „labai pasitiki“ W. Barru, todėl pasirengęs pritarti bet kokioms jo iniciatyvoms dėl tolesnio ataskaitos likimo.