Britų politikai „nė minutei neturėtų galvoti sulauksiantys paguodos, kad palikę ES netrukus pasieks JAV ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimą. Jokių išimčių tikrai nebus, jei bus pakenkta Didžiojo penktadienio (Belfasto) susitarimui. Net negalvokite apie tai“, – Dubline antradienį, balandžio 16-ąją, sakė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.

„Mums tai yra ne problema ar susitarimas. Tai vertybė“, – pridūrė N. Pelosi.

JAV Demokratų partijos atstovė N. Pelosi kalbėjo po susitikimo su Airijos užsienio reikalų ministru Simonu Coveney per antrąjį savo turo po Europą, taip pat apimančio Jungtinę Karalystę ir Vokietiją, etapą.

Tą patį N. Pelosi sakė ir pirmadienį Londono ekonomikos mokykloje.

„Jeigu Didžiojo penktadienio susitarimas bus kažkokiu būdu silpninamas, tuomet nebus visiškai jokių JAV ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimo galimybių“, – kalbėjo politikė.

1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimas užbaigė dešimtmečius trukusį karą Airijoje ir Šiaurės Airijoje. Susitarimas numato, kad siena tarp abiejų šalių privalo būti atvira.

Europos Sąjunga šiuo klausimu taip pat laikosi griežto požiūrio ir reikalauja, kad Jungtinė Karalystė po „Brexit“ liktų muitų sąjungoje su ES, kol bus rastas kitas sprendimas, leidžiantis prekėms ir žmonėms laisvai kirsti skiriamąją liniją.

Tačiau šis reikalavimas, taip vadinamas „backstop“ („apsidraudžiamosios priemonės“) planas, britų parlamento buvo tris kartus atmestas, o tai paskatino „Brexit“ atidėjimų virtinę – Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES iš kovo 29-osios galiausiai buvo nukeltas į spalio 31-ąją.

Vienas kertinių „Brexit“ šalininkų teiginių – mintis, kad pasitraukimas iš ES Didžiajai Britanijai leis tapti pasauline prekybos galybe, mat leis sudaryti puikius laisvosios prekybos susitarimus su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis šalimis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas turi įgaliojimus šalies vardu sudaryti prekybos susitarimus, tačiau Kongresas, kuriame N. Pelosi demokratai turi daugumą, privalo ratifikuoti bet kokius susitarimus, kad šie įsigaliotų.

Taip pat antradienį pasisakęs Airijos lyderis Leo Varadkaras thejournal.ie sakė: „Niekados neprašysime Jungtinių Valstijų rinktis tarp Jungtinės Karalystės ir Airijos. Tačiau mes prašome JAV suprasti konkrečią mūsų problemą, susijusią su Šiaurės Airija“.

„Reikia pripažinti, kad Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi ir Airijos – Amerikos susirinkimas iš tiesų tą daro, ir jų pastangos labai naudingos“, – pridūrė L. Varadkaras.

„Brexit“ šalininkų kerštas

Dabar, kai numatoma, kad Didžioji Britanija gegužę dalyvaus rinkimuose į Europos Parlamentą, „Brexit“ šalininkai prisiekė atkeršyti artimiausiais mėnesiais trukdydami ES sprendimų priėmimo procesui ir atmesdami paramą Theresai May ir Jeremy Corbynui.

„Brexit“ partija šiuose rinkimuose susišluos visus balsus“, – antradienį Strasbūre sakė Nigelas Farage‘as, euroskeptiškas Europos Parlamento narys, neseniai įkūręs naują partiją.

Jei Th. May ir J. Corbynas sutiktų su ES muitų sąjungos planu, „Brexit“ partija nelaimėtų Europos Parlamento rinkimų, tačiau laimėtų Jungtinės Karalystės parlamento rinkimus, nes toks elgesys būtų absoliuti išdavystė“, – pridūrė N. Farage‘as.

Tokie žmonės kaip N. Farage‘as „apnuodys artėjančius Europos Parlamento rinkimus“, – perspėjo Europos Parlamento narys iš Belgijos ir liberalų lyderis Guy Verhofstadtas.