Ji taip pat paskelbė, kad bus priimtas naujas įstatymas, garantuosiantis skaidrumą naudojant aukas. „Kiekvienas euras, kuris bus gautas Paryžiaus katedrai atstatyti, bus tam panaudotas - ir niekam kitam“, - pabrėžė premjeras. Oficialiai nacionalinė aukų rinkimo akcija bus patikėta keturioms organizacijoms, be kita ko, kultūros paveldo fondui „Fondation du Patrimoine“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį paskelbė, kad katedra bus atstatyta per penkerius metus. Buvęs kultūros ministras Jackas Langas šalies vadovo planą pavadino realiu. „Lėšų yra“, - sakė jis, atkreipdamas dėmesį į daugiau kaip 800 mln. jau paaukotų eurų.

Lankytojai į katedrą greičiausiai negalės įžengti kelerius metus. Paryžiaus Dievo Motinos katedra bus uždaryta 5-6 metus, sakė katedros dekanas vyskupas Patrickas Chauvet'as.

Latvijos stiklo gamintoja „Groglass“ siūlosi prisidėti

Latvijos įmonė „Groglass“, kuri yra moderniosiomis technologijomis pagrįsto stiklo, pasižyminčiu mažu atspindžio koeficientu, gamybos lyderė Europoje, trečiadienį pasisiūlė prisidėti prie pastangų atstatyti didelio gaisro nuniokotą Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrą.

„Groglass“ siūlo savo pagalbą tiek atstatant katedrą, tiek siekiant apsaugoti daugelį iš to pastato išgelbėtų vertybių, dabar perkeliamų į Luvro muzieju. Įmonė ragina Luvro muziejaus ekspertus su ja susisiekti ir aptarti, kaip „Groglass“ galėtų geriausiai prisidėti.

„Šiandien „Groglass“ išsiuntė Paryžiaus merei Anne Hidalgo laišką, žadėdama pagalbą. Taip pat susisieksime su Latvijos užsienio reikalų ministerija, kad prireikus galėtume koordinuoti savo bendrovės tarptautinę veiklą. Manome, kad mes irgi turime pareigą palaikyti Dievo Motinos katedros Paryžiuje atstatymą, nes ši katedra yra ne vien Paryžiaus arba Prancūzijos, bet ir visos žmonijos paveldo dalis“, – naujienų agentūrai BNS sakė „Groglass“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Aleksandras Kelbergas.

Šios bendrovės gaminamas stiklas „Artglass“ jau dabar naudojamas apsaugoti milijonams meno kūrinių visame pasaulyje, įskaitant Paryžiaus Luvro muziejų.

Muziejų vitrinoms dažnai naudojamas vadinamasis „nematomas stiklas“, padengtas specialia antirefleksine danga. Jis leidžia aiškiai matyti meno kūrinius ir kitus dirbinius, taip pat apsaugo juos nuo žalingo saulės šviesos poveikio.

„Groglass“ produktai eksportuojami į daugiau kaip 45 šalis, įskaitant Vokietiją, Šveicariją, Nyderlandsus, JAV, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją.

2004-aisiais įkurtos įmonės apyvarta 2017 metais buvo 17,3 mln. eurų; „Groglasss“ tais metais gavo 3,91 mln. pelno, rodo Latvijos verslo duomenų bazės Firmas.lv informacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)