ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ir prekybos komisarė Cecilia Malmstrom šį laišką, kuriame nurodyta balandžio 10-osios data, nusiuntė JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo. Laiško kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas trečiadienį turi oficialiai pristatyti politikos pakeitimą, sudarantį sąlygas JAV teismuose kelti bylas dėl Kubos konfiskuoto turto.

J. Boltonas „paskelbs Helmso ir Burtono įstatymo III dalies įgyvendinimą“, sakė vienas JAV pareigūnas.

Nutraukus kažkada įprastą JAV prezidentų praktiką nereikalauti šio 1996 metų įstatymo sąlygų vykdymo, išeiviai iš Kubos galės kelti bylas ir privačioms firmoms, ir vyriausybei Havanoje dėl pelnymosi iš turto, nacionalizuoto po Fidelio Castro 1959-ųjų komunistinės revoliucijos.

Nors JAV teismai negali tiesiogiai vykdyti sprendimų Kuboje, Helmso ir Burtono įstatymu siekiama pasiųsti perspėjimą užsienio investuotojams, įskaitant amerikiečius, kurie galėtų vis dažniau nuspręsti trauktis iš Kubos ar jos vengti.

ES atsakomosios pretenzijos

Savo laiške F. Mogherini ir C. Malmstrom ragina M. Pompeo laikytis susitarimo, pagal kurį JAV nereikalauja vykdyti III dalies, o ES nebegrasina kelti bylos Vašingtonui Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO).

ES pareigūnės laiške ragina Vašingtoną „toliau visiškai nereikalauti vykdyti III dalies ES kompanijoms ir piliečiams“.

„Jei to nebus, ES bus priversta panaudoti visas turimas priemones, taip pat ir bendradarbiaujant su kitais tarptautiniais partneriais, savo interesams apginti, – rašoma laiške. – ES svarsto galimą PPO bylos inicijavimą.“

F. Mogherini ir C. Malmstrom perspėjo, kad „po bet kokių pretenzijų JAV teismuose tikriausiai eitų atsakomosios ES kompanijų pretenzijos ES teismuose“.

„Pateikiant konkretų pavyzdį, jei koks nors JAV viešbučių tinklas... JAV teisme pagal III dalį iškeltų bylą kokiam nors ES viešbučių tinklui dėl įtariamos nelegalios prekybos JAV turtu, ES viešbučių tinklas ES teisme galėtų reikšti atsakomąsias pretenzijas į kompensacijas dėl ES esančio to paties JAV viešbučių tinklo turto“, – sakoma laiške.

„Jei kurie nors iš šių pareiškėjų keltų bylas ES žmonėms, ES teismuose patys užsitrauktų atsakomybę už nuostolius“, – nurodoma jame.

„Už šiuos nuostolius galėtų būti kompensuota konfiskuojant ir parduodant turtą, kurį JAV pareiškėjai, jų vardu veikiantys asmenys ar jų tarpininkai turi Europos Sąjungoje, įskaitant jų turimas ES bendrovių akcijas“, – rašė F. Mogherini ir C. Malmstrom.