Galimi naujos radioaktyviųjų medžiagų perdirbimo veiklos ženklai pastebėti praėjusią savaitę. Vasarį surengtas antras JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong Uno susitikimas netikėtai nutrūko, lyderiams nepasiekus jokio susitarimo dėl Pchenjano branduolinės programos.

Nuo tada Šiaurės Korėja kalba, jog svarsto įvairias galimybes, įskaitant galimą raketų leidimo ir branduolinių bandymų moratoriumo atšaukimą, o praėjusią savaitę Kim Jong Unas pareiškė, jog sutiks vėl sėsti prie derybų stalo su D. Trumpu tik tuo atveju, jei Vašingtonas laikysis „tinkamo požiūrio“.

Vašingtone veikiantis Strateginių ir tarptautinių studijų centras (CSIS) pranešė, kad balandžio 12 dieną iš palydovų darytose Jongbjono branduolinio komplekso nuotraukose šalia urano sodrinimo gamyklos ir radiochemijos laboratorijos matyti penkios automotrisės.

„Anksčiau šios specialios automotrisės, regis, buvo susijusios su radioaktyviųjų medžiagų judėjimu ar perdirbimo operacijomis“, – nurodė CSIS.

„Dabartinė veikla ir jų konfigūracija nepaneigia galimo jų dalyvavimo toje veikloje – prieš arba po perdirbimo operacijos“, – pažymėjo ekspertai.

D. Trumpas ir Kim Jong Unas pirmą kartą susitiko pernai birželį Singapūre. Tas susitikimas baigėsi miglotu pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“ nenurodant, kada ir kokiomis priemonėmis tai galėtų būti įgyvendinta.

Jų antro susitikimo Hanojuje nesėkmė, kai lyderiams nepavyko susitarti dėl Pchenjano branduolinės programos apribojimo mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą, pakurstė abejones dėl viso proceso ateities.

JAV prezidentas nesutiko su Kim Jong Uno pasiūlytu daliniu susitarimu, be kita ko, numačiusiu Jongbjono branduolinio komplekso likvidavimą.

Už maždaug 100 km į šiaurę nuo Pchenjano esančiame Jongbjone yra pirmasis šalies branduolinis reaktorius. Tai vienintelė žinoma vieta, kur Šiaurės Korėja gali pasigaminti plutonio savo ginklų programai.

Manoma, kad be Jongbjono šalis turi ir kitų urano sodrinimo gamyklų, todėl šio komplekso uždarymas nereikštų šalies branduolinės programos pabaigos.

Dėl prasidėjusio diplomatinio proceso Šiaurės Korėja 2018 metais sustabdė balistinių raketų ir branduolinių užtaisų bandymus. Tačiau Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) sako, jog esama požymių, kad Jongbjone vykdoma tam tikra veikla.