Rinkimų apylinkės atsidarė po 7 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku rytinėse provincijose, valanda vėliau – centriniuose regionuose, o galiausiai – sostinėje Džakartoje ir vakarinėse provincijose. 17 tūkst. salų turinčioje valstybėje yra trys laiko juostos.

Prie balsadėžių laukiama apie 193 mln. indoneziečių, nuspręsiančių, kas vadovaus daugiausia gyventojų turinčiai musulmoniškai šaliai ir trečiai pagal dydį pasaulio demokratijai po Indijos ir JAV. Trečiadienį taip pat renkamas Senatas bei nacionaliniai, provincijų ir apygardų įstatymų leidėjai.

Šie rinkimai yra didžiulis logistinis išbandymas: įkurta per 800 tūkst. rinkimų apylinkių, o sklandų balsavimą užtikrina 17 mln. žmonių. Į atokias ir sunkiausiai pasiekiamas salyno gyvenvietes balsalapiai gabenti sraigtasparniais, laivais ir žirgais.

Prezidento rinkimuose dalyvauja dabartinis Indonezijos lyderis Joko Widodo ir buvęs generolas Prabowo Subianto.

Joko Widodo, dar vadinamas Jokowi, yra pirmasis Indonezijos prezidentas, neturintis ryšių su autoritarine praeitimi ir nesusijęs su politiniu ir kariniu elitu, kuris valdė Indoneziją nuo tada, kai 1998-aisiais baigėsi tris dešimtmečius trukusi Suharto diktatūra.

Rinkėjų apklausos žada pergalę Joko Widodo, savo priešininką populiarumu lenkiančiam iki 20 proc., bet analitikai sako, kad kova veikiausiai bus įtemptesnė.

Joko Widodo kandidatu į viceprezidentus pasirinko konservatyvų dvasininką Ma'rufą Aminą.

„Balsavau už Jokowi, nes jam nepakako penkerių metų poste užbaigti (įgyvendinti) savo nuostabias infrastruktūros, sveikatos ir švietimo programas“, – sakė 43-ejų Eko Cahya Pratama, atidavęs savo balsą sostinės pakraštyje esančiame Tangerange.

„Man atrodo, geriau, kad šitą šalį valdytų žmogus su švaria, o ne purvina praeitimi“, – tvirtino indonezietis.

Savo kampanijoje Joko Widodo pabrėžė savo padarytą pažangą mažinant skurdą ir gerinant Indonezijos infrastruktūrą: pastatyta naujų uostų, mokamų kelių, oro uostų, o praėjusį mėnesį Džakartoje atidarytas metropolitenas.

Tuo metu griežtas nacionalistas Prabowo Subianto vykdė baime pagrįstą rinkimų kampaniją. Jis kalbėjo apie tai, ką laiko Indonezijos silpnąją puse ir užsienio išnaudojimu ar dezintegracija.

„Jis nusipelnė mano balso, nes man padarė įspūdį jo įsipareigojimas sukurti švarią vyriausybę ir didingą tautą“, – tvirtino 43-ejų Anneka Karoine, drauge su vyru balsavusi už Prabowo Subianto ir jo kandidatą į viceprezidentus Sandiagą Uno.

„Manau, jie vadovaus mūsų šaliai geriau nei dabartinis lyderis“, – sakė moteris.

Balsavimas baigsis 13 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Pirmųjų rezultatų tikimasi sulaukti jau po dviejų valandų nuo balsavimo pabaigos.

Prabowo Subianto balsuoti atėjo kiek po 8 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku Bogore Vakarų Javos provincijoje, kur susitelkę daug jo šalininkų. Kandidatas sakė esąs įsitikinęs, kad laimės, nors rinkėjų apklausose jis atsilieka nuo savo varžovo.

„Pažadėjau, kad dirbsime šalies labui, – sakė Prabowo Subianto. – Garantuoju, kad nenorime būti apgaudinėjami, Indonezijos žmonės nebenori būti apgaudinėjami.“

Tuo metu Joko Widodo, savo balsą atidavęs vienoje iš Džakartos rinkimų apylinkių, žurnalistams sakė esantis nusiteikęs optimistiškai.