Brexit“ atidėjimas iki spalio 31 dienos leis ES susikoncentruoti į kitas svarbias temas, pavyzdžiui, prekybą su JAV, sakė D. Tuskas Strasbūre. Be to, kol kas bus užkirstas kelias netvarkingam Didžiosios Britanijos išstojimui, o britai ir toliau galės svarstyti įvairius variantus. Tarp jų yra ir galimybė iš esmės persvarstyti išstojimą.

Šiame kontekste D. Tuskas sukritikavo tokius politikus, kaip Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Šis ES viršūnių susitikime praėjusią savaitę ragino nesvajoti, kad „Brexito“ sprendimas dar gali būti atšauktas. „Aš pasakyčiau, kad mums šiais - greičiau sunkiais - mūsų istorijos laikais reikia svajotojų ir svajonių“, - kalbėjo D. Tuskas. Bent jau jis esą nesiliaus svajojęs apie geresnę ir suvienytą Europą.

„Aš žinau, kad abiejose Lamanšo pusėse visi yra išsekę nuo „Brexit“, - sakė D. Tuskas europarlamentarams. Tačiau tai esą nereiškia, jog reikia sakyti, kad „Brexitą“ būtina tiesiog įgyvendinti. „Nesvarbu, kas nutiks, mus jungia bendras likimas, ir mes ir ateityje liksime draugai ir artimi partneriai“, - pabrėžė EVT pirmininkas.

Dalis europarlamentarų nėra patenkinti ilgu „Brexit“ atidėjimu. Jie būgštauja, kad per Europos Parlamento rinkimus gegužės gale vėl bus išrinkta daug ES priešininkų iš Didžiosios Britanijos.

Didžioji Britanija nedalyvauti rinkimuose galėtų tik tada, jei britų parlamentas iki rinkimų vis dėlto pritartų premjerės Theresos May su ES išsiderėtai išstojimo sutarčiai. Tačiau tai labai mažai tikėtina.