„Valgykime dramblį dalimis. Teismas įvyko, bendrovėms skirtos baudos. Dabar joms suteikta laiko Rusijos įstatymų reikalavimams įvykdyti. Devyni mėnesiai. Tikiuosi, kad šioje bendrovėse nugalės blaivus mąstymas, ir blokuoti jų veiklos Rusijoje nereikės“, – žurnalistams antradienį sakė Aleksandras Žarovas.

Kaip jau buvo skelbta, Maskvos Tagankos rajono teismas praėjusią savaitę JAV bendrovei „Facebook Inc.“ skyrė simbolinę 3 tūkst. rublių (40 eurų) baudą už atsisakymą atskleisti informaciją apie tai, kur dabar yra saugomi šio socialinio tinklo vartotojų iš Rusijos duomenys.

Anksčiau tokio pat dydžio baudos, kuri pagal atitinkamą Rusijos administracinio kodekso straipsnį yra mažiausia galima už tokį pažeidimą, sulaukė ir kito tarptautinio socialinio tinklo „Twitter“ operatorė.

„Roskomnadzor“ ne kartą perspėjo „Facebook“ ir „Twitter“, kad joms gali būti uždrausta veikti Rusijoje, jei nesilaikys 2014 metais priimto įstatymo, įpareigojančio socialinius tinklus saugoti Rusijos vartotojų asmeninius duomenis jų šalies teritorijoje.

Šio įstatymo kritikai tvirtina, kad jis suteikia galimybę Rusijos specialiosioms tarnyboms prieigą prie šalies piliečių duomenų socialiniuose tinkluose.

2016-ųjų pabaigoje „Roskomnadzor“ nurodymu Rusijoje buvo užblokuotas šio įstatymo reikalavimų neįvykdęs „LinkedIn“ – savo populiarumu pasaulyje „Facebook“ ir „Twitter“ neprilygstantys į profesinę veiklą orientuotas socialinis tinklas.