2017 metų pabaigoje kinų valdžia uždraudė pardavinėti dramblio kaulą, siekdama pažaboti tuometę didžiausią pasaulyje šio produkto rinką. Dramblio kaulo importas buvo uždraustas 2015 metais.

Pasak Generalinės muitų valdybos, kontrabanda įvežtas iltis per praėjusį mėnesį šešiose provincijose vykusią operaciją konfiskavo muitininkai ir policijos pareigūnai.

„Šiuo atveju per atskirą nepriklausomą Generalinės muitų valdybos kovos su kontrabanda skyriaus tyrimą buvo konfiskuota daugiausia per pastaruosius kelerius metus ilčių“, – pareiškė šio skyriaus direktorius Sun Zhijie.

Ji pridūrė, kad per tą operaciją buvo išardyta „tarptautinė organizacija, kuri jau ilgą laiką užsiėmė dramblių ilčių kontrabanda“.

Buvo suimti 20 įtariamųjų, nurodė pareigūnas.

Anot jo, iltys buvo gabenamos jūra iš Afrikos šalių, o vėliau buvo neteisėtai įvežtos per Kinijos sieną su medienos partija.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija TRAFFIC, stebinti prekybą laukiniais gyvūnais, pranešė spaudai, kad konfiskuoti produktai galimai yra antras pagal dydį dramblio kaulo „laimikis“ visų pasaulio šalių istorijoje.

Su Pasaulio gamtos fondu (WWF) pernai parengtoje ataskaitoje TRAFFIC priėjo išvadą, kad Kinijoje įvestas draudimas prekiauti dramblio kaulu turėjo teigiamą poveikį, o ateityje planuojančių įsigyti gaminių iš medžiagos respondentų sumažėjo beveik perpus palyginti su 2017 metais, kai dar nebuvo įsigaliojęs draudimas.

Kinijoje dramblio kaulas laikomas statuso simboliu. Be to, šalyje tebėra populiarūs ir kiti nelegalūs laukinės gamtos produktai, tokie kaip skujuočių žvynai, vertinami dėl jų tariamų gydomųjų savybių.