Švč. Dievo Motinos katedra pradėta statyti 1163 metais, statyboms pabaigti prireikė 182 metų.

Ugniagesiai gelbėtojai pranešė, kad gaisras jau visiškai užgesintas. Ugniagesių brigada apie 15 valandų kovojo su liepsnomis.

„Visas gaisras užgesintas. Dabar vyksta tyrimas“, – žurnalistams sakė ugniagesių atstovas Gabrielis Plusas. Jis pridūrė, kad liepsnos „labai greitai“ išplito ant medinio žymiosios katedros stogo.

Bendraudamas su reporteriais, susirinkusiais prie Paryžiaus centre esančios katedros, G. Plusas pranešė, kad ryte ugniagesiai sutelkė pastangas į dviejų didžiulių varpinių apsaugą nuo liepsnų.

„Buvo imtasi tokių veiksmų“, – patvirtino pareigūnas.

G. Plusas pridūrė, kad dabar svarbiausia yra įvertinti statinio būklę ir užgesinti likusias rusenančių anglių krūvas. Pasak jo, įvykio vietoje visą dieną budės apie 100 ugniagesių.

Toliau pateikiame tai, kas jau žinoma apie šį gaisrą:

Gaisras kilo pastogėje

Gaisras įsiplieskė apie 18 val. 50 min. vietos (19 val. 50 min. Lietuvos) laiku.

Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros vidus

„Buvau netoli ir pamačiau dūmus. Pirmiausia pamaniau, jog (užsidegė ligoninė) „Hotel Dieu“, bet tada supratau, kad tai – katedra. Kai atvykau, jau buvo pradėję kristi pelenai“, – pasakojo katedros gidas savanoris Olivier De Chalus.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma. Pastogę apėmusios liepsnos netrukus išplito ant stogo, užsiliepsnojo stogą laikančios didžiulės medinės gegnės.


Pasak Paryžiaus prokurorų, pradėtas tyrimas dėl netyčinio turto sunaikinimo per gaisrą.

Pareigūnai aiškinasi, ar gaisras kilo dėl ant katedros stogo vykdomos rekonstrukcijos, pranešė tyrimui artimas šaltinis.

Katedroje pastaruoju metu buvo vykdomi didelio masto renovacijos darbai, turintys padėti apie 850 metų senumo gotikos šedevrui atlaikyti laiko metamus iššūkius.

Tyrėjai pirmadienio vakarą kalbėjosi su statybininkais, nurodė prokurorai.

Susirinkę paryžiečiai su nerimu ir liūdesiu stebėjo liepsnojančią katedrą ir giedojo „Ave Maria“.

Gaisras suvaldytas

Ankstų antradienį ugniagesiai pranešė, kad gaisras „visiškai suvaldytas“, „iš dalies užgesintas“, bet yra likę „pavienių liepsnų“.


Apie 23 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku ugniagesiai paskelbė, kad pagrindinę pastato dalį pavyko išgelbėti.

Per didžiulę gelbėjimo operaciją su liepsnomis kovojo 400 ugniagesių. Į įvykio vietą suvažiavo dešimtys specialiųjų mašinų; didelio spaudimo vandens čiurkšlės buvo liejamos ant įgriuvusio stogo ir navų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau pirmadienį buvo pasiūlęs pamėginti pilti vandenį iš orlaivių.

„Liejant vandenį iš lėktuvo ant tokio tipo statinio gali sugriūti visas pastatas“, – per „Twitter“ parašė Prancūzijos civilinės saugos agentūra.

Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros vidus

Žalos mastas

Apie 19 val. 50 min. vietos (20 val. 50 min. Lietuvos) laiku įgriuvo katedros smailė, o po kelių valandų didelė stogo dalis jau buvo pavirtusi pelenais.

23 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku dar nebuvo žinomas gaisro padarytos žalos mastas.

„Gaisras paveikė du trečdalius stogo, kuris įgriuvo, taip pat ir smailę“, – sakė Paryžiaus ugniagesių brigados viršininkas Jeanas-Claude'as Gallet. Jis pridūrė, kad per operaciją buvo siekiama apsaugoti katedros galinę dalį, kur laikomi patys vertingiausi meno kūriniai.

Švč. Dievo Motinos katedra po gaisro

Du neįkainojamus kūrinius – Jėzaus Kristaus erškėčių vainiką ir XIII amžiuje prancūzų karaliaus Liudviko dėvėtą apdarą – pavyko išgelbėti, sakė katedros rektorius Patrickas Chauvet.


„Daugybė metų darbo“

Atstatyti katedrą prireiks „daugybės metų darbo“, sakė Prancūzijos vyskupų konferencijos vadovas Ericas de Moulinsas-Beaufort'as.

Reaguodama į „daugybę prašymų“, paveldu besirūpinanti nevyriausybinė organizacija „Fondation du patrimoine“ antradienį ketina pradėti rinkti lėšas Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros atstatymui, naujienų agentūrai AFP pranešė Paryžiaus merės pavaduotoja Anne Le Breton.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, pirmadienį vakare apsilankęs prie gaisro nuniokotos katedros, pareiškė, kad šalies žmonės atstatys ją visi kartu.

Prezidentas pažadėjo sutelkti „geriausius talentus“, kad būtų atkurta viskas, kas buvo sunaikinta.

„Tai, kas šį vakarą įvyko Paryžiuje ir Dievo Motinos katedroje, yra baisi tragedija, – pripažino E. Macronas. – Blogiausios baigties buvo išvengta, net jeigu ši kova dar ne visiškai laimėta, o kitos kelios valandos bus sunkios.“

Aukoja šimtamilijonines sumas

Prancūzų verslininkų milijardierių Pinault šeima paaukos 100 milijonų eurų per gaisrą nukentėjusiai Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrai atstatyti. Tai antradienį pranešė AFP.

„Mano tėvas, Francois Pinault, ir aš nusprendėme skirti iš kompanijos „Artemis“ fondų 100 milijonų eurų Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrai, kurioje pirmadienį kilo gaisras, atstatyti“, - pareiškė žurnalistams verslininkas Francois Henri Pinault.

Pinault šeimai priklauso kompanijos „Artemis“ ir „Kering“. Pirmoji, be kita ko, valdo aukcionų namus „Christie's“, antrajai priklauso madingų drabužių prekių ženklai „Gucci“ ir „Yves Saint Laurent“.

Prancūzų milijardierius, prabangos prekių milžinės LVMH savininkas Bernard'as Arnault antradienį pareiškė, kad jo šeima ir kompanija skirs iš viso 200 mln. eurų atstatyti garsiąją Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrą, išvakarėse suniokotą didelio gaisro.

„Arnault šeima ir LVMH, reikšdamos solidarumą po šios nacionalinės tragedijos, dalyvaus rekonstruojant šią išskirtinę katedrą, Prancūzijos, jos paveldo ir vienybės simbolį“, – sakoma kompanijos pranešime.

Architektai vertina gaisro žalą

Architektų ekspertų grupė antradienį susirinko į skubų susitikimą Paryžiuje įvertinti Švč. Dievo Motinos katedrai gaisro padarytos žalos, pranešė televizija „BFM TV“.

„Jie bando nustatyti, ar (pastato) konstrukcija stabili, ir ar gali ugniagesiai užeiti į vidų tęsti savo darbo“, – sakė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Laurent'as Nunezas.

Jis taip pat informavo, kad gaisras suvaldytas, tačiau dar nevisiškai užgesintas.

„Esama nedidelių židinių, gesinimo procesas tebevyksta“, – sakė viceministras.

„Grėsmės, kad galėtų įsiplieksti naujas gaisras, nebėra“, – pridūrė L. Nunezas.

Televizijos CNN žiniomis, tyrėjai pradėjo apklausti statybininkus, vykdžiusius restauravimo darbus.

Gaisras Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedroje kilo pirmadienį vakare. Per jį įgriuvo pastato smailė, taip pat buvo sunaikintas beveik visas stogas.

Paryžiaus merė siūlo rinkti lėšas katedrai atstatyti per tarptautinę konferenciją

Paryžiaus merė Anne Hidalgo antradienį pasiūlė surengti tarptautinę konferenciją, per kurią būtų renkamos lėšos išvakarėse didelio gaisro suniokotai Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrai atstatyti.

„Siūlysiu, kad artimiausiomis dienomis surengtume didelę tarptautinę konferenciją pasiruošusiesiems paaukoti lėšų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Hidalgo.

Tuo metu Il de Franso regiono valdžia pranešė, kad pasiruošusi skirti apie 10 mln. eurų skubiems katedros atstatymo darbams.

„Atstatymui reikės daug pinigų, mes jau esame pasirengę skirti šias lėšas“, – Prancūzijos visuomeniniam radijui sakė regiono tarybos pirmininkė Valerie Pecresse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (766)