Judėjimo „Extinction Rebellion“ organizuotame proteste dalyvavo daugiau nei tūkstantis žmonių. Jie blokavo Vaterlo tiltą, prinešė ant jo medelių ir gėlių vazonų.

Protestuotojai taip pat grafičiais aprašinėjo energetikos milžinės „Royal Dutch Shell“ Britanijos būstinės pastatus, daužė jo langus. Ant sienų protestuotojai paliko „Extinction Rebellion“ logotipą ir užrašus „Shell žudo“, „Gėda“ bei „Melas“.

Policijos pareigūnai prie pastato sulaikė įtariamų tvarkos pažeidėjų. Kiti demonstracijos dalyviai tuo metu laikė transparantą su užrašu „Iškastinis kuras mus žudo“ ir plakatus „Ieškomas už ekocidą“.

Prieš penkis mėnesius Britanijoje savo kampaniją pradėjusi grupė „Extinction Rebellion“ siekia priversti vyriausybę ir kitas institucijas paskelbti nepaprastąją padėtį dėl klimato kaitos ir ekologinės padėties.

Judėjimas taip pat nori, kad būtų imtasi veiksmų, turinčių padėti užkirsti kelią biologinės įvairovės nykimui. Aktyvistai reikalauja, kad iki 2025 metų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas į aplinką prilygtų nuliui, ir nori vadovautis sprendimais, kuriuos priima naujos „piliečių asamblėjos klimato ir ekologinio teisingumo klausimais“.

„Tikslas yra prisidėti prie virtinės pilietinio nepaklusnumo veiksmų, kurie gali atnešti permainų“, – sakė judėjimo atstovas 46 metų Larchas Maxey.

„Planuojame trukdyti, ir šis trukdymas tik stiprės, kol sulauksime dėmesio iš žmonių, kuriuos norime įtikinti keistis“, – sakė jis.

„Nėra atsarginės planetos“

Ant Vaterlo tilto susirinkę demonstrantai laikė plakatus su užrašais „Sukilk už gyvenimą“, „Neturime atsarginės planetos“. Ant tilto stovėjo riedlenčių rampa, o žmonės žygiavo per tiltą pirmyn ir atgal su būgnininkų grupe.

Kai kurie atsivežė karučius, įrengė vegetariško maisto stalus ir mėgavosi priešpiečiais, šildydamiesi saulėje.

Demonstracijoje dalyvavo daug šeimų su vaikais.

„Esu čia, nes mūsų karta pajus viso to poveikį“, – sakė 22 metų savanorė Ruby Brookman.

„Dirbu su pabėgėliais, ir matome, kaip žmonės yra priversti bėgti dėl klimato kaitos: neseniai kilusi sausra Rytų Afrikoje, uraganai Zimbabvėje“, – pasakojo ji.

68 metų Oliveris Painesas iš Kornvalio buvo vienas iš grupės žmonių, balandžio 1 dieną viešai išsirengusių Bendruomenių Rūmų viešojoje galerijoje per aplingosauginio protesto akciją.

„Mes esame ūkininkai. Prieš dvidešimt metų matėme, kaip buvo vykdoma žemės ūkio industrializacija, kaip pesticidais buvo griaunami žmonių gyvenimai, – kalbėjo jis. – Planetos krizės požymių matome kiekvieną dieną.“

Protestuotojai pirmadienį buvo susibūrę dar keturiose Londono vietose: Parlamento aikštėje ir svarbiausiuose miesto transporto linijų sankirtos taškuose „Piccadily Circus“, „Marble Arch“ ir „Oxford Circus“, kur žmonės būriavosi prie rožinio katerio.