Energinga diskusija kilo po to, kai dviejuose Maskvos kalėjimuose įvedus jogos užsiėmimus Rusijos įstatymų leidėja šalies pareigūnus informavo apie teologo išvadas šiuo klausimu.

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų narės Jelenos Mizulinos laiške generalinei prokuratūrai pateikiamos išvados, kuriose teigiama, kad joga „provokuoja nekontroliuojamą seksualinį susijaudinimą ir gali sukelti homoseksualumą“.

Pasak dienraščio „Moskovskij Komsomolec“, šiuo laišku parlamentarė kreipiasi į generalinį prokurorą Jurijų Čaiką su prašymu ištirti šios iniciatyvos teisėtumą ir įspėja, kad jogos užsiėmimams populiarėjant gali kilti neramumai kalėjimų sistemoje.

„Buza iš gėjų rankų“

Laikraštis gavo minėto laiško kopiją, kuriame išdėstyta argumentacija skamba taip: kadangi jogos užsiėmimai buvo siūlomi daugiausiai maitinimo sektoriuje dirbantiems kaliniams, kiti kaliniai gali nenorėti „imti buzos iš gėjų rankų“, kas gali baigtis bado streikais ir riaušėmis.

Balandžio 5 dieną išpausdintame straipsnyje teigiama, kad dėl to jogos užsiėmimai buvo sustabdyti.
Naujų teiginių apie jogą šokiruoti skaitytojai suskubo komentuoti parlamentarės iniciatyvas. „Tai kažkoks išsigimimas, karikatūra“, – rašė vienas socialinės žiniasklaidos vartotojas. „Verčiau jie sutelktų dėmesį į realias problemas šalyje“, – rašė kitas.

„Butyrka“ kalėjimas Maskvoje

„Twitter“ vartotojas Calibr paskelbė J. Mizulinos nuotrauką ir pacitavo teiginį, esą joga provokuoja nekontroliuojamą seksualinį susijaudinimą. „Susijaudinimą turėtų kontroliuoti valstybė“, – sarkastiškai pastebėjo internautas.

Tačiau balandžio 8 dieną J. Mizulina atsikirto. Parlamentarė generalinei prokuratūrai persiuntė gerai žinomo teologo Aleksandro Dvorkino, kuris specializuojasi religinių sektų tyrimuose, išvadas. Tačiau ji paneigė, kad pareikalavo uždrausti jogos užsiėmimus, ir paragino Rusijos žiniasklaidą kontroliuojančias institucijas „Moskovskij Komsomolec“ pranešimą paskelbti „melaginga žinia“.

„Tai tipiškas netikrų naujienų skleidimo pavyzdys. Mano laiške generaliniam prokurorui nebuvo jokių reikalavimų „uždrausti jogos užsiėmimus kalėjimuose“, – parlamentarę J. Mizulina citavo TASS. – Kodėl lydraštis sukėlė tokią isteriją? Nėra kito termino tam, kaip sąmoningas manipuliavimas.“
Nuo 2013 metų Rusijos valdžia vykdo kampaniją, kuria siekiama visuomenėje apriboti homoseksualumo propagavimą, dažnai homoseksuali lytinė orientacija čia vadinama „netradiciniais santykiais“.

2013 metais šalyje buvo priimti teisės aktai, draudžiantys gėjų „propagandą“, siekiant apsaugoti vaikus „nuo informacijos, skatinančios tradicinių šeimos vertybių neigimą“. Žmogaus teises ginančios organizacijos sukritikavo šį įstatymą kaip homofobišką ir diskriminuojantį.

Jogos užsiėmimai Maskvos kalėjimuose buvo įvesti 2018 metais kaip bandomasis projektas, paklausius žmogaus teisių aktyvistų, o Rusijos kalėjimų tarnybos vadovo pavaduotojas Valerijus Maksimenką sakė, kad rezultatai buvo daug žadantys.

Kaliniai dirba Vladivostoko kalėjime

Po žinios apie J. Mizulinos laišką interviu radijo stočiai „Govorit Moskva“ balandžio 7 dieną V. Maksimenka sakė, kad kalėjimų tarnybos atliktas vertinimas parodė, kad jogos užsiėmimuose dalyvavę kaliniai buvo mažiau linkę kreiptis į gydytojus pagalbos. „Tai labai teigiamas poveikis“, – sakė jis, žadėdamas, kad jogos užsiėmimai bus sugrąžinti į kalėjimus artimiausioje ateityje.

A. Dvorkiną pseudo gydytoju ir „keistu asmeniu“ pavadinęs V. Maksimenka pašiepė jo išvadą, kad joga sukelia homoseksualumą. „Šis kolega turi archajišką požiūrį į pasaulį. Mes gyvename demokratinėje šalyje ir žmonės įstatymo ribose gali daryti tai, ką nori“, – sakė V. Maksimenka.

Paskatinti bandomojo projekto sėkmės, jogą siūlantys kalėjimai dabar planuoja įvesti papildomas čigongo pamokas. Ši praktika apima lėtus judesius ir koordinuotą kvėpavimą, siekiant kontroliuoti energijos srautą. „Visas pasaulis tai daro ir niekam tai nekenkia. Ir nei vieno tai nepavertė gėjumi“, – įsitikinęs V. Maksimenka.

V. Dvorkinas ir J. Mizulina dar turi pareikšti savo nuomonę šiuo klausimu.