Policijos pranešime sakoma, kad J. Assange'as yra „areštuotas vienoje policijos nuovadoje Londono centre, kur bus laikomas, kol kiek įmanoma greičiau bus pristatytas į Vestminsterio magistrato teismą“.

Tuo metu Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekeretorius Jeremy Huntas padėkojo Kito vyriausybei už bendradarbiavimą.

J. Assange'as iš ambasados nėra išėjęs nuo 2012-ųjų rugpjūčio, nes baiminosi, kad jei tik išeis iš Ekvadoro diplomatinės teritorijos, bus areštuotas ir išduotas Jungtinėms Valstijoms už tai, kad per „WikiLeaks“ paskelbė tūkstančius slaptų kariuomenės ir diplomatinių pranešimų.

„WikiLeaks“ įkūrėjas gavo prieglobstį ambasadoje Londone 2012 metais, Didžiosios Britanijos teismui nutarus, kad J. Assange'as turi būti išduotas Švedijai, kur jis buvo ieškomas dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais.


Ta byla vėliau buvo nutraukta, bet 47 metų australas tebėra įsitikinęs, kad jam gresia ekstradicija į Jungtines Valstijas, siekiančias teisti jį už tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimą.

Balandžio 5 d. pasirodė pranešimų, kad J. Assange'as artimiausiu metu gali būti išvarytas iš Ekvadoro ambasados Londone. Apie tai savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė „WikiLeaks“.

„Aukšto rango šaltinis iš Ekvadoro valstybės departamento „WikiLeaks“ pranešė, kad Julianas Assange'as bus išvarytas artimiausiomis valandomis arba dienomis prisidengus „INA Papers“ skandalo pretekstu, ir kad jau sutarta su Jungtine Karalyste dėl jo arešto“, – sakoma tviterio žinutėje.

Dokumentų „INA Papers“ paketas buvo paviešintas vasarį.

Kaip tvirtinama, jame yra informacijos apie Ekvadoro prezidento Lenino Moreno brolio įkurtos ofšorinės kompanijos „INA Investment“ operacijas.

Skelbiama, kad dėl šio nutekinimo Ekvadoro Kongrese buvo surengtas tyrimas, o prezidentui gali grėsti apkalta.

„WikiLeaks“ nurodė, kad J. Assange'o advokatas paneigė, jog jo klientas kaip nors susijęs su tų dokumentų paskelbimu.

„Atminkite, kad „WikiLeaks“ turi vidinę organizaciją, o ponas Assange'as daugiau nebėra redaktorius“, – pabrėžė advokatas.

2018-ųjų spalį J. Assange'as pareiškė, jog Kitas mėgina išprašyti jį iš ambasados Londone, ir kad L. Moreno jau priėmė atitinkamą sprendimą, bet dar nenurodė jo vykdyti.

Be to, „WikiLeaks“ įkūrėjas iškėlė bylą Ekvadoro vyriausybei už jo „pagrindinių teisių“ pažeidimą šalies ambasadoje Londone.

Kitas patvirtino, kad nuo 2018-ųjų kovo mėnesio neleidžia J. Assange'ui naudotis internetu ir kaltina jį pažeidus „rašytinį įsipareigojimą“ nesikišti į Ekvadoro užsienio politiką.

Maskva: Britanija smaugia laisvę

Rusija ketvirtadienį griežtai pasmerkė vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o areštą ir pavadino jį „prieš demokratines laisves nukreiptu žingsniu“.

„Demokratijos“ ranka spaudžia laisvės gerklę“, – parašė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova socialiniame tinkle „Facebook“.

J. Assange'ą išžaginimu kaltinusi švedė ragina atnaujinti bylą

Švedės, kuri 2010-aisiais kaltino vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą išžaginimu, advokatė ketvirtadienį pareiškė, jog ji ir jos klientė kreipsis į Švedijos prokurorus, kad būtų atnaujinta 2017 metais nutraukta byla.

„Padarysime viską, ką galėsime, kad prokurorai atnaujintų tyrimą Švedijoje, o Assange'as būtų išduotas Švedijai ir teisiamas dėl išžaginimo. Kol nesuėjo senaties terminas, mano klientė viliasi žalos atlyginimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė advokatė Elisabeth Massi Fritz.

Švedijos valstybinės prokuratūros direktorė Marianne Ny 2017 metų gegužę nusprendė nutraukti pirminį tyrimą dėl įtariamo išžaginimo.

Pasak jos, toliau tęsti tyrimą buvo neįmanoma, nes prieglobstį Ekvadoro ambasadoje gavęs J. Assange'as buvo nepasiekiamas.

M. Ny pridūrė, kad jeigu J. Assange'o padėtis pasikeistų, prokurorai galėtų nuspręsti atnaujinti tyrimą.

Švedijos prokuratūros atstovas ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad prokuratūra seka žinias apie J. Assange'o suėmimą.

„Mes stebime šį reikalą“, – sakė jis.

J. Assange'ui kaltinimus išžaginimu Švedijoje 2010-ųjų rugpjūtį pateikė viena jauna moteris, tvirtinanti, kad susipažino su juo keliomis dienomis anksčiau per „WikiLeaks“ konferenciją Stokholme.

Ji kaltina J.Assange'ą, kad šis ją išžagino be prezervatyvo jai miegant, nors moteris tvirtino ne kartą jam sakiusi, kad be apsaugos priemonių ji su juo nesimylės.

J. Assange'as visada neigė šiuos kaltinimus, baimindamasis, kad galiausiai gali būti perduotas Jungtinėms Valstijoms ir teisiamas už šimtų tūkstančių slaptų JAV kariuomenės ir diplomatų dokumentų paviešinimą 2010 metais.

Ekvadoro eksprezidentas R. Correa smerkia savo įpėdinį

Buvęs Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa ketvirtadienį pavadino dabartinį šalies vadovą Leniną Moreno išdaviku, kai buvo pranešta, kad Londone areštuotas vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as.

Leninas Moreno, didžiausias išdavikas Ekvadoro ir visos Lotynų Amerikos istorijoje, leido Britanijos policijai užeiti į mūsų ambasadą Londone areštuoti J. Assange'o“, – parašė R. Correa socialiniame tinkle „Twitter“.

„L. Moreno yra parsidavėlis. Tačiau tai, ką jis dabar padarė, yra nusikaltimas, kurio žmonija niekada nepamirš“, – pridūrė R. Correa, 2012 metais, kai ėjo prezidento pareigas, suteikęs J. Assange'ui prieglobstį šalies ambasadoje Londone.

L. Moreno prašo JK garantijų, kad J. Assange'as nebus išduotas kitoms šalims, kur jam gali grėsti „kankinimai arba mirties bausmė“, pareiškė Ekvadoro prezidentas.

„Paprašiau Didžiosios Britanijos garantijų, kad ponas Assange'as nebūtų perduotas jokiai šaliai, kur galėtų patirti kankinimus arba jam grėstų mirties bausmė“, – sakė prezidentas Leninas Moreno socialiniame tinkle išplatintame vaizdo įraše.

„Didžiosios Britanijos vyriausybė raštu patvirtino“, kad laikysis šio reikalavimo, pridūrė L. Moreno.

„WikiLeaks“ įkūrėjas gavo prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Londone 2012 metais, Didžiosios Britanijos teismui nutarus, kad J. Assange'as turi būti išduotas Švedijai, kur jis buvo ieškomas dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais.

L. Moreno: Assange'as nebus perduotas kitai šaliai, kurioje jam grėstų mirties bausmė

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, kuris ketvirtadienį buvo suimtas Londone, Ekvadorui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį, nebus perduotas jokiai kitai šaliai, kur jam gali grėsti „kankinimai arba mirties bausmė“, pareiškė Ekvadoro prezidentas.

„Paprašiau Didžiosios Britanijos garantijų, kad ponas Assange'as nebūtų perduotas jokiai šaliai, kur galėtų patirti kankinimus arba jam grėstų mirties bausmė“, – sakė prezidentas Leninas Moreno socialiniame tinkle išplatintame vaizdo įraše.

„Didžiosios Britanijos vyriausybė raštu patvirtino“, kad laikysis šio reikalavimo, pridūrė L. Moreno.

„WikiLeaks“ įkūrėjas gavo prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Londone 2012 metais, Didžiosios Britanijos teismui nutarus, kad J. Assange'as turi būti išduotas Švedijai, kur jis buvo ieškomas dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais.

„WikiLeaks“ kaltina „įtakingas jėgas“ siekiu dehumanizuoti J. Assange'ą

Įtakingi veikėjai ir organizacijos, tarp jų JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA), siekia sutrypti Juliano Assange'o žmogiškąjį orumą ir įkišti šį dešimčių žurnalistikos premijų laureatą į kalėjimą, ketvirtadienį pareiškė vyriausybių paslaptis viešinantis tinklalapis „WikiLeaks“.

„Jis (J. Assange'as) pelnė dešimtis žurnalistikos apdovanojimų. Nuo 2010-ųjų jis kasmet nominuojamas Nobelio taikos premijai. Tuo metu įtakingos jėgos, tarp jų CŽV, uoliai stengiasi jį dehumanizuoti, delegitimizuoti ir įkalinti“, – rašoma „WikiLeaks“ pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Iš Assange'o atimta Ekvadoro pilietybė

Ekvadoro prezidento Lenino Moreno vyriausybė atėmė Ekvadoro pilietybę iš vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o prieš tai, kai jis buvo suimtas šalies ambasadoje Londone, ketvirtadienį pranešė ekvadoriečių diplomatijos vadovas Jose Valencia.

Pasak ministro, 2017 metais J. Assange'ui suteikta Ekvadoro pilietybė iš jo buvo atimta trečiadienį „dėl įvairių neatitikimų jo dokumentuose“.