Tai D. Trumpas pareiškė Bendrijos lyderiams sutarus pusei metų atidėti Britanijos išstojimą iš ES.

Po užsitęsusių derybų Briuselyje paryčiais priimtas susitarimas numato „lankstų „Brexit“ proceso pratęsimą iki spalio 31 dienos. Šis susitarimas išgelbėjo bloką nuo chaotiško Britanijos išstojimo šios savaitės pabaigoje.

Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May iš pradžių prašė atidėti „Brexit“ iki birželio 30-osios. Tačiau Bendrijos lyderiai išsakė rimtų abejonių, ar britų įstatymų leidėjai spėtų per tris mėnesius ratifikuoti susitarimą dėl išstojimo sąlygų.

Viršūnių susitikimas Briuselyje buvo labiau įtemptas nei prognozuota. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas priešinosi ilgesniam „Brexit“ atidėjimui, o dauguma kitų lyderių, tarp jų Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pasisakė už ilgesnį terminą.

Galiausiai buvo sutarta dėl ilgesnio „Brexit“ atidėjimo, kad Th. May turėtų daugiau laiko užsitikrinti parlamento pritarimą susitarimui, reikalingą tvarkingam išstojimui iš Bendrijos.

Visgi D. Trumpas mano, kad su Londonu elgiamasi itin griežtai.

„Labai gaila, kad Europos Sąjunga tokia griežta Jungtinės Karalystės ir „Brexit“ atžvilgiu“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiek vėliau jis atkreipė dėmesį į tebesitęsiantį JAV prekybinį ginčą su Europa.

„ES taip pat yra brutali JAV prekybos partnerė, bet tai pasikeis“, – rašė D. Trumpas.

„Kartais gyvenime reikia leisti žmonėms įkvėpti, kol visa tai neatsigręžė prieš jus!“ – pridūrė jis.

Antradienį D. Trumpas pagrasino dėl ES subsidijų orlaivių gamintojai „Airbus“ įvesti importo muitus milijardų JAV dolerių vertės europietiškoms prekėms.

Vašingtonas ir Briuselis jau daugiau kaip 14 metų vienas kitą kaltina nesąžiningu „Boeing“ ir „Airbus“ subsidijavimu.