Visose mokyklose, išskyrus vieną, kur nepavyko laiku surinkti egzaminuotojų komandos, trečiadienį maždaug 350 tūkst. mokinių laikė humanitarinių mokslų egzaminus. Matematikos ir užsienio kalbų egzaminai vyks ketvirtadienį ir penktadienį.

Neterminuotos trukmės streiką lenkų mokytojai pradėjo pirmadienį, žlugus jų atstovų deryboms dėl atlyginimų su vyriausybe. Mokytojų grynos mėnesinės pajamos dabar siekia nuo 1800 iki 3000 zlotų (nuo 418 iki 694 eurų).

Vicepremjerė Beata Szydlo padėkojo egzaminus surengti padėjusiems mokyklų direktoriams ir paragino streikuojančius pedagogus sutikti su vyriausybės pasiūlymu, kurį profesinės sąjungos ne kartą atmetė.

Mokytojai reikalauja atlyginimus padidinti 30 procentų. Tačiau vyriausybė sako, kad paspartins numatytą atlyginimų pakėlimą 15 proc. ir įves naują darbo užmokesčio skaičiavimo sistemą, turinčią gerokai padidinti ne tik mokytojų atlyginimus, bet ir privalomų mokytojo darbo klasėje valandų skaičių nuo 18 iki 24 valandų.

Mokytojų profesinės sąjungos perspėjo, kad dėl griežtų reikalavimų neatitinkančios egzaminų organizavimo tvarkos egzaminų rezultatai gali būti negaliojantys.

Vienos Varšuvos mokyklos mokiniai naujienų agentūrai AP sakė, kad dėl vykstančio mokytojų streiko jie jautė didesnę įtampą egzaminų metu, tačiau jie palaiko mokytojų reikalavimą kelti atlyginimus.