„Nei pilotų, nei kitų lėktuve buvusių žmonių veiksmai nesukėlė tos tragedijos, katastrofos priežastis buvo sprogimas. Šiandien tai žinome, ir turime būti dėkingi kolegoms britams. Sprogimo pobūdžio dar nenustatėme. Tiksliai žinome tik tiek, jog sprogimą sukėlė trotilas, bet tai nereiškia, kad mums pavyko nustatyti sprogimo formulę“, – pabrėžė A. Macierewiczius.

Tyrimų komisijos pirmininko pavaduotojas Kazimežas Novačikas patikslino, jog Vyriausiosios policijos kriminalinės laboratorijos tyrimas atskleidė, jog ant kairiojo Tu-154M sparno galo būta sprogstamųjų medžiagų.

„Tyrimo metu gauti grafikai, kuriuos galima panaudoti analizuojant sprogstamųjų medžiagų buvimo vietą ir tai, kokios tai buvo medžiagos. Ši analizė mums leido parengti išsamias išvadas ir pateikti jas prokuratūrai“, – paaiškino K. Novačikas.

Komisija analizavo tyrimo, 2013 metais atlikto Vyriausiosios policijos kriminalinės laboratorijos, duomenis. Būtent jo metu paaiškėjo, kad sprogstamųjų medžiagų pėdsakų aptikta 107 iš 215 laboratorijoje tirtų mėginių.

Anot A. Macierewicziaus, komisija prokuratūrai nusiuntė pareiškimą dėl galimai buvusio aviacijos katastrofų tyrimų komisijos pirmininko Ježio Millerio ir kitų komisijos narių, 2010 metais tyrusių Smolensko katastrofos priežastis, įvykdytų nusikalstamų veiksmų.

„Mūsų pareiškimas susijęs su minėtųjų asmenų aplaidumu, jų toleruotu duomenų falsifikavimu ir įsipareigojimų nevykdymu. Konkrečiai kalbant apie poną Millerį, jis, su rusais pasirašydamas susitarimą, patvirtinantį juodųjų dėžių duomenų patikimumą ir sutikęs jas perduoti rusams, kurie jas gali grąžinti kada panorėję, įvykdė nusikaltimą“, – tvirtina A. Macerevičius.

2010 metų balandžio 10 dieną Lenkijos prezidento lėktuvui nukritus netoli Smolensko Rusijos vakaruose žuvo visi jame buvę žmonės.