Pirmąkart komentuodamas šią temą nuo R. Muellerio tyrimo pabaigos V. Putinas stengėsi pabrėžti, kad 22 mėnesius trukęs procesas buvo nesėkmė, taip pat nesureikšmino specialiojo prokuroro paskelbtos informacijos apie Rusijos veiksmus, 2016 metais turėjusius pakreipti padėtį respublikonų kandidato Donaldo Trumpo naudai.

„Mums iš pat pradžių buvo aišku, kad viskas baigsis būtent taip“, – pareiškė Rusijos lyderis, D. Trumpo administracijai ir Kongresui ginčijantis, ar R. Muellerio ataskaita, kuri tebėra konfidenciali, turi būti paviešinta.

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras savo parengtoje R. Muellerio ataskaitos santraukoje nurodė, kad specialusis prokuroras nerado jokių įrodymų, jog D. Trumpo rinkimų štabas buvo „susimokęs arba koordinavo veiksmus“ su Rusijos vyriausybe, siekdamas paveikti rinkimus.

Tačiau R. Muelleris aptiko įrodymų, kad Kremlius organizavo specialią operaciją kišimuisi į 2016 metų JAV rinkimus. Jis apkaltino 12 Rusijos karinės žvalgybos pareigūnų įsilaužimu į Demokratų partijos kompiuterius ir demokratų kandidatės Hillary Clinton kampanijos elektroninio pašto sistemas.

Kitame kaltinamajame dokumente pateikiama detalių, kaip Rusija, naudodamasi suklastotomis socialinių tinklų paskyromis, skleidė skaldančią retoriką ir stengėsi žlugdyti JAV politinę sistemą.

Vis dėlto V. Putinas antradienį pakartojo Maskvos ne kartą išsakytą poziciją, kad Rusija nesikišo į rinkimus ir neatliko jokio vaidmens D. Trumpo kampanijoje. Jis taip pat sakė, kad Rusijos vyriausybė nepalaikė jokio ryšio su D. Trumpu, kai jis lankėsi Maskvoje kaip verslininkas.

„Nuo pat pradžių sakėme, kad ši liūdnai pagarsėjusi komisija, vadovaujama pono Muellerio, nieko neras, nes niekas geriau už mus nežino: Rusija nesikišo į jokius JAV rinkimus“, – V. Putinas sakė atvykęs į Sankt Peterburge surengtą forumą Arkties problemoms aptarti.

Rusijos lyderis tvirtino, kad kaltinimai, esą D. Trumpo stovykla buvo susimokiusi su Rusija, yra „gryna nesąmonė, skirta vidaus vartojimui ir naudojama vidaus politinei kovai Jungtinėse Valstijose“.

R. Muelleris nustatė, kad daugelis su D. Trumpu susijusių asmenų palankiai vertino galimybę, kad Rusija galėtų suteikti pagalbą, bet W. Barro santraukoje sakoma, kad specialusis prokuroras nerado jokių įrodymų, jog per susitikimus ar kitokius kontaktus tarp Rusijos atstovų ir D. Trumpo kampanijos pareigūnų buvo užmegztas koks nors nusikalstamas sąmokslas.

V. Putinas pareiškė, kad D. Trumpo politiniai priešininkai dabar „ieško naujų dingsčių“ prezidentui sukompromituoti.

„Šios grupės, puolančios teisėtai išrinktą prezidentą – ką jos daro? – klausė V. Putinas. – Jos nesutinka su Amerikos žmonių pasirinkimu ir siekia panaikinti (rinkimų) rezultatus.“

V. Putino retorika yra panaši į D. Trumpo pareiškimus, nukreiptus prieš demokratus. Paklaustas, ar sutinka su D. Trumpo apibūdinimu, kad R. Muellerio tyrimas buvo „raganų medžioklė“, Rusijos lyderis atsakė: „Prezidentas Trumpas geriau žino.“

Vis dėlto Kremliaus vadovas tvirtino savo komentarais apie R. Muellerio tyrimą nesistengiantis dangstyti JAV prezidento.

„Neginu prezidento Trump. Mes dėl daug ko nesutariame, – sakė jis. – Jo administracija paskelbė daug sankcijų Rusijai, su kuo mes nesutinkame ir niekuomet to nepriimsime.“

Vis dėlto V. Putinas pridūrė, kad nepaisant visų nesutarimų Maskva ir Vašingtonas yra radusios bendrą kalbą dedant pastangas išspręsti Sirijos krizę. V. Putinas išreiškė viltį, kad JAV ir Rusija galėtų susitelkti į sritis, kur abiejų šalių interesai sutampa – pavyzdžiui, branduolinių ginklų kontrolę, kovą su terorizmu ir klimato pokyčiais.