Per JAV Senato klausymus, skirtus Valstybės departamento biudžeto klausimams aptarti, M. Pompeo patvirtino, kad prezidento Donaldo Trumpo administracija toliau laikosi pozicijos, jog būtina taikyti „maksimalų ekonominį spaudimą“ Šiaurės Korėjai.

Paklaustas, ar su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu kalbėsis taip pat, kaip su Venesuelos prezidentu Nicolas Maduro, valstybės sekretorius atsakė: „Žinoma. Esu tikras, kad tai pasakiau.“

Tuo tarpu Kim Jong Unas, kalbėdamas Korėjos darbo partijos Centrinio komiteto politinio biuro išplėstiniame posėdyje, pareiškė, kad dabartinė padėtis šalyje yra „įtempta“.

Jis paragino politinio biuro valdininkus laikytis partijos parengto šalies ekonominės raidos strateginio kurso, kurio šūkis – savarankiškas apsirūpinimas, trečiadienį pranešė valstybinė šalies žiniasklaida.

Šiaurės Korėjos vadovybė susirinks aptarti „įtemptos padėties“

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį sušaukė valdančiosios Darbininkų partijos pagrindinių komitetų posėdį, kad aptartų, anot jo, „išliekančią įtemptą padėtį“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Partijos Centro komiteto politinio biuro narių posėdis šaukiamas tvyrant įtampai po vasarį Hanojuje surengto Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo, iširusio nepriėmus jokių susitarimų.

Be to, Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas planuoja ketvirtadienį Vašingtone susitikti su JAV lyderiu. Tikėtina, kad santykiai su Pchenjanu bus viena pagrindinių jų diskusijų temų.

Tačiau Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūros KCNA pranešimas atrodo siunčiantis signalą, kad Kim Jong Unas per posėdį planuoja susitelkti į Pchenjano pastangas gaivinti šalies ekonomiką.

Antradienį susitikęs su aukšto rango pareigūnas Kim Jong Unas paliepė jiems „visokeriopai demonstruoti didelę atsakomybę ir kūrybingumą, taip pat revoliucinę savarankiškumo ir ištvermės dvasią, išliekant įtemptai padėčiai, ir tokiu būdu laikytis partijos naujosios strateginės linijos“, rašo KCNA.

Pernai balandį Kim Jong Unas paskelbė, kad valdančiosios partijos „naujoji strateginė linija“ bus „socialistinės ekonomikos kūrimas“ ir kad šalies branduolinio arsenalo plėtra jau yra užbaigta.

KCNA nurodė, kad lyderis atliko „skubiai spręstinų reikalų partijoje ir valstybėje nuodugnią analizę“. Agentūra pridūrė, kad per trečiadienį vyksiantį Centro komiteto pasitarimą bus „nuspręsta dėl naujos orientacijos ir būdų tęsti kovą, siekiant išpildyti pagrindinius revoliucinės padėties poreikius“.

Šis posėdis šaukiamas prieš ketvirtadienį prasidėsiančią automatiškai tvirtinančio vyriausybės sprendimus šalies parlamento sesiją.

Pirmasis istorinis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas įvyko pernai birželį Singapūre. Tąsyk abu lyderiai priėmė aptakiai suformuluotą susitarimą siekti „Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Tačiau per antrąjį susitikimą Hanojuje lyderiai nesugebėjo susitarti, kaip galėtų būti mažinama Pchenjano branduolinė programa mainais į sankcijų sušvelninimą. Susitikimui netikėtai nutrūkus, padidėjo abejonės dėl viso šio proceso ateities.

Vietname abi šalys išreiškė pageidavimą toliau tartis, o D. Trumpas ne kartą sakė palaikantis gerus ryšius su Kim Jong Unu.

Tačiau tuojau po viršūnių susitikimo Hanojuje buvo paskelbta iš palydovų padarytų nuotraukų, rodančių, kad Šiaurės Korėja galimai suaktyvino veiklą Sohė raketų leidimo komplekse. Tai padidino tarptautinės bendruomenės susirūpinimą, kad Pchenjanas galbūt ruošiasi paleisti didelio nuotolio balistinę arba kosminę raketą.

Praeitą mėnesį vienas aukšto rango Pchenjano diplomatas sakė žurnalistams, kad Šiaurės Korėja svarsto galimybę įšaldyti derybas su JAV dėl branduolinės programos.