„Jam taikyti suvaržymai, įskaitant nustatytas griežtą bendravimo suvaržymą, buvo neproporcingi pareikštiems baudžiamiesiems kaltinimams, – nurodė EŽTT ir padarė išvadą, kad savo veiksmais Rusija pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją.

„Taip pat akivaizdu, kad su juo buvo taip elgiamasi, siekiant apriboti jo viešąją veiklą“, – pridūrė teismas ir pridūrė, kad buvo pažeista opozicijos veikėjo žodžio laisvė.

A. Navalnas pasveikino šią nutartį kaip Rusijos žmonių pergalę.

„Esu tikras, kad šis sprendimas atneš svarbių pasekmių žmonėms Rusijoje, nuolat patiriantiems tokį įstatymų nepaisymą“, – jis parašė savo „Instagramo“ paskyroje.

A. Navalno advokatė Olga Michailova sakė, kad jos klientui EŽTT priteisė 20 tūkst. eurų moralinę kompensaciją ir 2,5 tūkst. eurų sumą teismo išlaidoms padengti.

„Mes patenkinti teismo sprendimu“, – pridūrė ji.

A. Navalnas ir jo brolis Olegas 2014 metais buvo nuteisti sukčiavimo byloje, susijusioje su jų darbu prancūzų kosmetikos kompanijai „Yves Rocher“.

Opozicijos politikas buvo nuteistas kalėti pusketvirtų metų lygtinai, o jo brolis tokiam pačiam periodui buvo įkalintas. Aktyvistai tai prilygino „įkaito paėmimui“.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) 2017 metais nusprendė, kad šie nuosprendžiai buvo „nepagrįsti ir pernelyg griežti“, ir nurodė Rusijai sumokėti broliams 83 tūkst. eurų kompensaciją.