Praėjusią savaitę pateiktam teisės aktui, kuris buvo skubiai priimtas abejų parlamento rūmų, priešinosi vyriausybė, teigianti, kad tokia iniciatyva gali apriboti jos galimybes per derybas su Europos Sąjunga.

„Tai visiška nesąmonė“, – įstatymų leidėjams sakė Andrea Leadsom, parlamente atstovaujanti vyriausybei.

„Kategoriškai tam nepritariu, kadangi tai yra visiškai neįprasta“, – pridūrė ji.

Teisės aktas buvo priimtas parlamentarų iniciatyva, apeinant įprastą priėmimo tvarką, pagal kurią parlamentarai svarsto ir priima vyriausybės siūlomus teisės aktus.

Pagal naująjį įstatymą, vyriausybė dabar turės antradienį pateikti parlamentui siūlymą dėl „Brexit“ atidėjimo. Vėliau šį planą ministrė pirmininkė Theresa May pateiks ES lyderiams per trečiadienį prasidėsiantį viršūnių susitikimą.

Parlamentarams bus leista balsuoti dėl vyriausybės plano ir patiems siūlyti, kokios trukmės turėtų būti atidėjimas.

Įstatymas leidžia vyriausybei siekti bet kokios trukmės atidėjimo nuo gegužės 22 dienos.

Th. May jau prašė atidėti „Brexit“ iki birželio 30 dienos, bet galutinį sprendimą priims ES lyderiai, galintys sutikti nukelti išstojimą tik daug vėlesniam laikui.

Priimtas įstatymas faktiškai neužkirs kelio JK išstojimui iš bloko nepasiekus sutarties, kai penktadienį Britanijai sukaks Bendrijos nustatytas galutinis terminas. Toks scenarijus įsigalios automatiškai, jei per viršūnių susitikimą Britanijai ir ES nepavyks susitarti, kad „Brexit“ būtų dar kartą atidėtas.

Londonas taip pat galėtų atšaukti „Brexit“, visiškai sustabdydamas ES sutarties 50-ojo straipsnio procesą – formalią procedūrą, kurios laikosi valstybės narės, norinčios palikti Bendriją.