Esą, vėl atidarytas Balkanų kelias, o už Graikijos sienos su Šiaurės Makedonija jau laukia žmonių teisių organizacijų autobusai, pasiruošę gabenti atvykėlius į Vidurio Europą, konkrečiai į Vokietiją.

Ar tai – tik atsitiktinumas, kad tokie gandai skleidžiami būtent rinkimų į Europos Parlamentą išvakarėse?

Turkijos medijos padėtį lygina su 2015 metų pabėgėlių krizės pradžia, informuoja Vokietijos dienraštis „Die Welt“. Pirmus tris šių metų mėnesius Turkijos pasienio policija sulaikydavo per dieną vidutiniškai po 180 migrantų, norinčių patekti į Graikiją. Ir štai, jų skaičius ūmai šoktelėjo iki 1000 per dieną.

Mat nuo kovo 9 dienos internete skleidžiamas melagingas gandas, esą, atidaryta Turkijos siena su Graikija. Dėl to tūkstančiai migrantų ėmė veržtis prie sienos, – praėjusį penktadienį pranešė Turkijos dienraščio „Sabah“ portalas anglų kalba. Valstybinės žinių agentūros Anadolu žiniomis, šios skaitlingos migrantų, daugiausia afganų ir iraniečių, grupės sakosi esančios „Vilties karavanas“.

Žadą atimantys vaizdai Šiaurės Makedonijos pasienyje

Paraleliai praėjusios savaitės gale didelės grupės migrantų kelias dienas iš eilės mėgino prasiveržti pro pasieniečių saugomą perėją iš Graikijos į Šiaurės Makedoniją. Šeštadienį netoli Tesalonikų esančioje Diavatos vietovėje 800 migrantų šturmavo pasienio saugumo pajėgas, apmėtė jas akmenimis.

Policija reagavo ašarinėmis dujomis, dėl ko keletas migrantų, tarp jų ir vaikų, neteko sąmonės, – pranešė Vokietijos medijos.

Tiesa, iš pradžių migrantai mėgino paveikti policininkus psichologiškai, pirma pasiųsdami vaikus su lauko gėlėmis rankutėse. Dienraštyje skelbiamoje filmuotoje medžiagoje iš Graikijos-Makedonijos pasienio esama ir žadą atimančios scenos: migrantas, laikydamas priešais save gal aštuonerių metų mergytę, tiesiog taranuoja ja policininko skydą.

Tokių ir panašių brutalių vaizdų vengdami 2015 metais Vokietijos ir Austrijos politikai atvėrė sienas. Matyt, į Vidurio Europą besiveržiantys migrantai panašaus scenarijaus tikisi ir dabar. Bet kol kas Vidurio Europą pasiekdavo tik žinios apie katastrofiškas sąlygas pabėgėlių stovyklose, kaip antai Lesbo saloje, kur vietoj 3000 migrantų gyvena 9000.

O jų skaičiui kasdien augant, daugėja ligų, fizinio ir psichinio smurto. Netrūksta chaoso ir kitose perpildytose pabėgėlių bei migrantų stovyklose Graikijoje. Ypač kenčia vaikai, kurie, kaip praneša ten dirbantys gydytojai, neretai tampa seksualinės prievartos aukomis.

Vilioja gyvenimo Vokietijoje viltis

Ar reikia stebėtis, jei žmonės iš tokių stovyklų nori išsiveržti ir įsikurti, tarkime, Vokietijoje, kuri atvykėliams yra išties geranoriška? Juk čia net ir dokumentų neturintys ekonominiai migrantai dosniai aprūpinami socialinėmis pašalpomis, o negavę politinio prieglobsčio, gali už mokesčių mokėtojų pinigus bylinėtis su valstybe dėl savo statuso. Pagaliau ir teisme pralaimėję, gali tikėtis taip vadinamų „pabėgėlių tarybų“ pagalbos, – vietos aktyvistai sėkmingai blokuoja migrantų deportacijas.

Po bandymų pralaužti Graikijos pasienio policijos gretas, kai didelę dalį migrantų norėta traukiniu nugabenti atgal į jų stovyklas, jie kuriam laikui blokavo traukinį, ant bėgių priešais lokomotyvą pasodindami vaikutį. Dėl to lokomotyvo vairuotojas buvo priverstas sustabdyti traukinį netoli pasienio esančioje stotyje, – informavo vengrų kilmės autorė, buvusi dienraščio „Frankfurter Allgemeiner Zeitung“ redaktorė Krisztina Koenen portale „Tichys Einblick“.

O dienraštis „Die Welt“ pranešė, kad dėl migrantų blokados laikinai buvo uždaryta ir Atėnų geležinkelio stotis: penktadienį apie 300 migrantų užėmė traukinį, reikalaudami nugabenti juos į Šiaurės Graikijos pasienį.

„Tai, kad siena atidaryta, yra melas. To nesulauksite“, – aiškino geležinkelio stotį blokavusiems žmonėms graikų migracijos ministras Dimitris Vitsas. Blokadą pavyko nutraukti tik naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Tačiau kas sėja tokius gandus? Ir kodėl būtent dabar?

Atsakydama į dienraščio „Die Welt“ užklausimą, kas tokius gandus sėja, Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ atstovė spaudai aiškino, jog gandai socialiniuose tinkluose pasirodė prieš keletą savaičių. Jie buvo skleidžiami migrantų kilmės šalių kalbomis: puštūnų, farsi ir arabų. Ekspertai svarsto, kad gandų šaltinis galėtų būti žmonių kontrabandininkų gaujos.

Vengrijos migracijos tyrimo institutas jau kovo 28 d. paskelbė skubią analizę apie formuojamą „Vilties karavaną“, nurodydamas, jog tai esąs „labai profesionalus organizacinis darbas“. „Vilties karavanas“ savo Facebook paskyroje netgi nurodo vietą ir laiką, iš kur bus pradedamas žygis, istruktuoja, kaip turi elgtis moterys ir vaikai, kad suminkštintų pasienio policininkų širdis, – informuoja K. Koenen.

Vengrų duomenimis, migrantus žygiui telkė, bent jau iš Turkijos į Graikiją, „Sirijos draugijų forumas“, vienijantis apie 50 pilietinių organizacijų. Sirų šaltiniai nurodo, kad šios akcijos koordinatorius Anasas Badawis žygį prieš pat startą netikėtai sustabdė. Kiti organizatoriai tokią informaciją paneigia, – rašoma Vengrijos migracijos instituto analizėje. Kad ir kaip ten būtų, Turkijoje netoli sienos su Sirija susirinko masė žmonių po to, kai paskleistas gandas, neva Europa esanti pasirengusi priimti tūkstančius sirų pabėgėlių.

Vokietijos politikai ragina nedelsiant reaguoti į gandus

„Vilties karavano“ gandai veikia ir toliau. O pirminis jų šaltinis internetinėse miglose sunkiai įžiūrimas. Galima tik spėlioti, kam parūpo būtent dabar, prieš rinkimus į Europos Parlamentą, organizuoti naują migracijos bangą ar bent jau atnaujinti pasikartojančios pabėgėlių krizės baimę.

Toks akivaizdus priminimas, jog krizė dar anaiptol nesibaigė, sustiprintų tas partijas ir vyriausybes, kurios migracijos klausimu yra nusiteikusios kritiškai. Be to, neramios žinios iš Turkijos ir Graikijos teiktų papildomų argumentų „Brexit“ šalininkams.

Smurtingas migrantų elgesys Graikijos ir Šiaurės Makedonijos pasienyje nugąsdino vokiečių politikus, – komentuoja „Die Welt“.

„Jokiu būdu negalima toleruoti ir pateisinti to, su kokia agresija migrantai puolė graikų polcininkus“, – sakė dienraščiui paralamentis Vokietijos vidaus reikalų ministerijos sekretorius Stephanas Mayeris (CSU).

Politikai ragino nacionalines ir tarptautines tarnybas glaudžiau bendradarbiauti, siekiant greičiau nei iki šiol reaguoti į skleidžiamus melagingus gandus ir kuo skubiausiai juos paneigti. 2015 metų pamoka dar neužmiršta.