Brunėjaus sultonas, 17,5 mlrd. eurų vertinamos nuosavybės savininkas, yra antras turtingiausių pasaulio monarchų sąraše. Šiuo atžvilgiu jį lenkia tik Tailando karalius.

Visgi pastaruoju metu šis musulmoniškos šalies lyderis gali tapti aršiausios neapykantos taikiniu. Tai ypač tikėtina po jo pareiškimo, kad LGBT bendruomenės nariai turi būti užmėtyti akmenimis, nes tai numatyta naujame šariato įstatyme.

Mažyčiame sultonate įsigalioję teisės aktai, numatantys mirties bausmę užmėtant akmenimis už svetimavimą ir tos pačios lyties asmenų lytinius santykius bei galūnių nukirtimą už vagystes, išprovokavo politikų, įžymybių ir žmogaus teisių gynėjų kritikos bangą.

Toks potvarkis pakraupino tarptautinę bendruomenę.

Europos Sąjunga pasmerkė naująjį Brunėjaus baudžiamąjį kodeksą ir pareiškė, kad tokių šariatu grindžiamų įstatymų įgyvendinimas prilygtų kankinimui ir tarptautinių žmogaus teisių sutarčių pažeidimui.

„Kai kurios baudžiamajame kodekse numatytos bausmės prilygsta kankinimui ir žiauriam, nežmoniškam ar žeminančiam elgesiui“, – Briuselio išplatintame pareiškime cituojamas vienas ES atstovas.

Pareiškime priduriama, jog bausmės pažeidžia Jungtinių Tautų konvenciją prieš kankinimą, pasirašytą Brunėjaus 2015 metais.

„Itin svarbu, kad Brunėjaus vyriausybė pasirūpintų, kad Įsako dėl baudžiamojo kodekso įgyvendinimas nepažeistų žmogaus teisių ir visiškai atitiktų visus Brunėjaus prisiimtus tarptautinius ir regioninius įsipareigojimus žmogaus teisių srityje“, – sakoma pareiškime priduriant, jog ES tikisi, kad Brunėjus laikysis faktinio egzekucijų moratoriumo.

Amerikiečių aktorius George‘as Clooney ragino pradėti boikotą, nukreiptą prieš sultonui priklausančius viešbučius, įskaitant „The Dorchester“ Londone ir „Beverly Hills Hotel“ Los Andžele.

Tiktai vargu ar tokia akcija būtų bent kiek veiksminga – bent kiek nuskurdintų sultoną, turint omeny, kad kas sekundę jo turtas padidėja 80 svarų sterlingų (93 eurais) suma, įplaukiančia iš naftos aktyvų.

Sultonui Hassanalui Bolkiahui dabar 72-eji. Per 52-ejų metų šalies valdymo laikotarpį jis susibičiuliavo su daugeliu Britanijos karališkosios šeimos narių, įskaitant karalienę Elžbietą II ir princą Phillipą.

Sultonas garsėja pomėgiu pirkti brangius automobilius, kurių kaina kartais siekia ir 16,5 mln. eurų, milijardais vertinamu turtu ir privačiais lėktuvais, išpuoštais apdaila iš gryno aukso.

Apie plačius jo išlaidavimo užmojus neabejotinai liudija ir 32 tūkst. eurų suma, sumokėta mėgstamam plaukų stilistui atskraidinti į Brunėjų privačiu lėktuvu. O sykį jis, esą, nurodė sraigtasparniu atskraidinti net polo batelius.

Kokią dar prabangą gali sau leisti sultonas, lengva ranka žarstantis milijonines sumas?

Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiahas

Ištaigingos vestuvės ir privatūs koncertai

Kaip rašo „The Sun“, sultonas mėgsta vestuves ir triskart pats buvo vedęs. Tai, aišku, buvo šventės, kurioms nepagailėta milijonų.

1965 metais sultonas vedė savo pusseserę Rają Isteri Pengiran Anak Hajah Salehą. Su ja Brunėjaus vadovas susilaukė šešeto vaikų. Vienas iš jų – kronprincas Al Muhtadee.

Poligaminės santuokos Brunėjuje – legalus reikalas, todėl sultonas ir vėl vedė, tačiau Raja Saleha ir dabar tebėra jo žmona, turinti karalienės statusą.

Jų gyvenimo būdas netoleruotinas ir nepriimtinas didelei daliai žmonijos. Tai tikra beprotybė, tiesiog neįtikėtina. Pabandykite įsivaizduoti, kaip galėtų gyventi labai turtingas ir labai laisvos moralės žmogus, ir tada viską padauginkite tūkstantį kartų.
Michaelis Auslinas

Su antra savo žmona Hajah Mariam sultonas susipažino šiai dirbant stiuardese šalies oro transporto bendrovėje. 1982-aisiais Brunėjaus lyderis ją vedė, ir įdomu, kad dar po metų pirma jo žmona, karalienė Saleha, pagimdė šeštą judviejų kūdikį.

Su antra žmona sultonas susilaukė dar keturių atžalų, tačiau 2003 metais su ja išsiskyrė, be to, atėmė visus karališkuosius titulus. Vėliau jis vedė televizijos laidų vedėją Azrinaz Mazhar. Ši jam pagimdė dar du vaikus. 2010 metais pora išsiskyrė.

Būdamas viso pulko (12-os) vaikų tėvas, sultonas nesivaržydamas leidžia pinigus, kai kuris nors nutaria tuoktis.

Penkių jo vaikų vestuvės buvo švenčiamos ilgiau nei po savaitę. Kiekvienu atveju pompastiškoms iškilmėms buvo atseikėta daugiau nei po 5,8 mln. eurų.

Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiahas, karalienė Elžbieta II

Pavyzdžiui, vyriausio jo sūnaus kronprinco nuotaka, septyniolikmetė Sarah Salleh, per vestuves avėjo brangakmeniais inkrustuotus „Christian Louboutin“ prekės ženklo aukštakulnius. Jos koją taip pat puošė masyvus gryno aukso papuošalas.

Vyriausios dukters princesės Rashidah vestuvėse pasirodė pati Whitney Houston. Dainininkė buvo specialiai atskraidinta į iškilmių ceremoniją ir gavo iš sultono 8,9 mln. eurų siekiantį atlygį.

Vis dėlto šitai tiesiog nublanksta prieš 1996-aisiais jo paties 50-ojo gimtadienio proga surengtas iškilmes.

Ištisas dvi savaites trukusi šventė kainavo daugiau nei 32,8 mln. eurų. Joje nebuvo apsieita be polo varžybų, gala vakarienės 3 tūkst. svečių, susirinkusių į prabangius rūmus, geriausiais laikomų didžiojo eršketo (priskiriamo prie nykstančių rūšių) ikrų ir laisvai besiliejančio šampano.

Klestintis Brunėjaus valdovas sumokėjo net 22,8 mln. eurų popscenos karaliumi tituluojamam M. Jacksonui už tris šia proga surengtus koncertus – vieną 6 tūkst. šalies piliečių ir dar du savo svečiams.

Įspūdingą šventę kiekvienas svetys paliko išsiveždamas gryno aukso medalį.

Prabanga mėgaujasi ir poniai

Triskart vedusio ir išsiskyrusio 29-ojo Brunėjaus Darusalamo sultono namai – Istana Nurul Iman rūmai – didžiausia pasaulyje karališkoji rezidencija.

Rūmų statyba truko porą metų ir atsiėjo daugiau nei 1,1 mlrd. eurų. Juose įrengti net 1 788 kambariai ir 257 vonios.

Auksu ir deimantais dekoruotuose apartamentuose yra penki plaukimo baseinai, daugiau nei 5 tūkst. svečių skirta banketų salė ir mečetė, kurioje be vargo sutilptų 1,5 tūkst. asmenų.

Prabanga čia mėgaujasi net 200 polo varžyboms skirtų ponių: specialiai jiems pastatytose arklidėse veikia oro kondicionieriai.

Sultono Londono rezidencija – „St John’s Lodge“ Regento parke. Tai trys sujungti pastatai, esantys brangiausiame Britanijos sostinės rajone.

Vyriausiojo Brunėjaus sultono Hassanalo Bolkiaho sūnaus vestuvės

1994 metais prabangi rezidencija buvo įsigyta už 65,8 mln. eurų, tačiau dabar jos kaina siekia 180,7 mln. eurų. Tai yra brangiausias privatus namas Jungtinėje Karalystėje.

Privačios nuosavybės objektų Brunėjaus sultonas turi ir Australijoje (Gold Kouste), JAV (Las Vegase ir Los Andžele). Jis dosniai dalija namus savo šeimos nariams.

1997 metais plevėsišku elgesiu garsėjančiam savo broliui princui Jefri jis padovanojo milžinišką kompleksą Las Vegase, kurio vertė – 73,9 mln. eurų.

Rezidencijoje įrengti 92 kambariai, 29 miegamieji ir 42 vonios. Taip pat yra teniso kortai, trys plaukimo baseinai ir didžiulis garažas, skirtas 11 automobilių.

Įspūdingoje automobilių kolekcijoje – auksu tviskantis limuzinas

Kaip ir dera iš naftos turtus susikrovusiam asmeniui, Brunėjaus sultonas garsėja aistra automobiliams. Nenuostabu, kad jam priklauso didžiausia pasaulyje automobilių kolekcija.

Tarp 7 tūkst. jam priklausančių transporto priemonių – 500 „Mercedes“, 450 „Ferrari“, 380 „Bentley“, daugiau nei 100 „Koenigsegg“, 21 „Lamborghini“, 11 „Aston Martin“, 179 „Jaguar“ ir 209 BMW markės automobiliai.

5,8 mlrd. eurų vertės kolekcijoje yra net 600 „Rolls Royce“ automobilių. Ypatingą vietą tarp jų užima auksu išpuoštas „Silver Spur“ limuzinas, skirtas išimtinai karališkosioms vestuvėms.

Brunėjus, mečetė

Lėktuvai su auksinėmis kriauklėmis

Sultonui priklausančiame privačių lėktuvų parke yra ir valdovo poreikiams pritaikytas „Boeing 747“. Jame įrengti svetainė ir miegamasis, išdekoruoti auksu bei krištolu.

271,1 mln. eurų vertės lėktuve sumontuotos gryno aukso kriauklės.

Sultonui taip pat priklauso 87,3 mln. eurų vertės „Airbus“ ir 158,2 mln. eurų kainuojantis „Boeing 767“.

Kaip nurodoma 2012 metais surašytuose oficialiuose dokumentuose, 2 mln. eurų sultonas sumokėjo badmintono treneriui, 2 mln. eurų paklojo už akupunktūrą bei masažą ir 81 tūkst. eurų išleido egzotiškų savo paukščių prižiūrėtojų atlyginimui.

Neliko nuskriausti ir du namų ūkvedžiai – kiekvienas gavo po 11,5 mln. eurų.

Sultonas pratęs teikti ypač brangias dovanas. Deimantams ir juvelyriniams dirbiniams, kuriuos dalija savo šeimos nariams, jis išleidžia po 28 mln. eurų per metus.

Brunėjaus karališkoji šeima taip gausiai išlaidauja Londono „Asprey“ juvelyrinių dirbinių parduotuvėse, kad 1995 metais sultonas nutarė įsigyti įmonę. Už kiek? Ogi už 527 mln. eurų.

Ilgainiui tokį žingsnį turbūt bus galima pavadinti taupymu.

Itin griežti įstatymai

Brunėjaus vyriausybės pareigūnai balandžio pradžioje paskelbė, kad įsigaliojo naujas baudžiamasis kodeksas, kur už vagystę numatoma bausmė – galūnių nukirtimas.

Homoseksualūs santykiai Brunėjuje ir dabar yra nusikaltimas, tačiau nuo šios savaitės už juos bus numatyta mirties bausmė.

Mirties bausmė grės ir už pranašo Muhammado įžeidimą, išžaginimą ir apiplėšimą. Dauguma naujų įstatymų bus taikomi ne tik musulmonams.

Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiahas

Pagal naująjį kodeksą, pirmą kartą už vagystę yra baudžiama dešinės rankos amputacija, o už pakartotinį nusikaltimą – kairės kojos nukirtimu.

Brunėjus tapo pirma Rytų ir Pietryčių Azijos šalimi, kur nacionaliniu lygiu galios šariatas. Dauguma tokių valstybių yra įsikūrusios Artimuosiuose Rytuose.

Pirmą kartą apie baudžiamojo kodekso pakeitimus Brunėjus pranešė 2013 metais. Pranešimas sulaukė žmogaus teisių grupių pasipiktinimo. Įstatymų įsigaliojimas buvo sustabdytas, kad pareigūnai galėtų suderinti praktines naujų nuostatų detales.

Brunėjaus valdžios sprendimas dėl naujo baudžiamojo kodekso sulaukė kritikos visame pasaulyje. Jungtinės Tautos pavadino tas reformas „žiauriomis ir nežmoniškomis“, o tokios garsenybės kaip Holivudo aktorius George'as Clooney ir britų muzikantas Eltonas Johnas paragino boikotuoti Brunėjaus viešbučius.

Sultonas Hassanalas Bolkiah paragino „įtvirtinti“ šalyje islamo doktriną, bet savo kalboje nepaminėjo naujo kontroversiško baudžiamojo kodekso, taip pat nepaskelbė, kad jis įsigaliojo, kaip daugelis tikėjosi.

„Norėčiau, kad islamo doktrina įsitvirtintų šioje šalyje“, – kreipdamasis į visuomenę netoli sostinės Bandar Seri Begavano pareiškė sultonas.

Jau 51 metus Borneo saloje įsikūrusią naftos turtingą šalį valdantis sultonas taip pat pareiškė, kad Brunėjus yra „sąžiningas ir laimingas“, nepaisydamas augančios tarptautinės bendruomenės kritikos dėl naujų bausmių.

„Visi, kas lankosi šioje šalyje, puikiai praleis laiką ir mėgausis saugia bei darnia aplinka“, – viename konferencijų centre auditorijai teigė monarchas.

Jefri Bolkiahas

„Veidmainystė“

Kritikų teigimu, toks žingsnis link drakoniškiausios šariato teisės formos – ženklas, jog Pietryčių Azijoje stiprėja konservatyviausia islamo forma. Maža to, tai ir įrodymas, jog senstantis monarchas siekia po savęs palikti religinį palikimą, juo norėdamas kiek kompensuoti savo šeimos sukeltas kontroversijas, rašo CNN.

„Sultonas valdžioje jau daug metų, jo šeimos reputacija tikrai ne visada buvo labai švari“, – teigia žmogaus teisių organizacijos „The Brunei Project“ įkūrėjas Matthew Woolfe‘as.

„Žinoma, labai daug žmonių kalba apie tokių įstatymų veidmainystę, nes seniau jo šeima nesibodėjo jų pažeidinėti. Kai kuriems tai atrodo panašu į bandymą kiek apvalyti savo sąžinę ir galbūt palikti solidesnį palikimą ateičiai“, – paaiškina M. Woolfe‘as.

Itin griežtų įstatymų įvedimas – tai žinutė, kardinaliai prieštaraujanti tiek paties sultono, tiek jo brolio Jefri Bolkiah gyvenimo būdui.

XX amžiaus 9-ąjį ir 10-ąjį dešimtmečius sklido kalbos, jog rūmuose jie rengdavę beprotiškus vakarėlius, leisdavę milijonus dolerių ir netgi rūmuose turėję savą haremą.

Broliams priklausė prabangūs viešbučiai Londone, Paryžiuje ir Niujorke. Jefri taip pat priklausė didžiulė prabangi jachta, pavadinta „Tits“ (liet. Krūtys) ir du mažesni laiveliai, pavadinti „Nipple 1“ (liet. Spenelis 1) ir „Nipple 2“ (liet. Spenelis 2). „Vanity Fair“ brolius vadindavo „hedonizmo ekspertais“.

„Brunėjaus sultonas ir jo brolis princas Jefri garsėjo savo haremais, prabangiais automobiliais, lėbavimais ir meilės nuotykiais. Visos tos moterys, XX amžiaus 9-ąjį dešimtmetį vykusios į Brunėjų... Viskas buvo daroma tam, kad pavyktų išlaikyti jų kaip mergišių įvaizdį“, – sako Johno Caboto universiteto politikos mokslų profesorė ir Pietryčių Azijos ekspertė Bridget Welsh.

Viena amerikietė Jillian Lauren išleido autobiografinę knygą „Some Girls: My Life in a Harem“, kurioje pasakoja, kaip tapo viena iš keturiasdešimtiems sultono brolio haremo moterų.

Tuomet ji buvo jaunutė vos aštuoniolikos metų mergina, svajojusi apie aktorės karjerą.

J. Lauren pasakoja hareme su pertraukomis praleidusi apie pusantrų metų – ji buvusi princo Jefri „antroji mėgstamiausia meilužė“.

„Jis išprotėjęs, jis ištvirkęs. Tuo metu man tai netgi atrodė savotiškai patrauklu, labai žavėjausi jo pasitikėjimu savimi, charizma ir atsainumu“, – knygoje teigia buvusi haremo gyventoja.

2015 metais ji dokumentiniame filme „The Playboy Sultan“ teigia, kad su princu Jefri mylėjosi „šimtus“ kartų, teko turėti intymių santykių ir su pačiu sultonu. Moters teigimu, jos autobiografinė knyga Brunėjuje buvo uždrausta.

„Buvau liudininkė, savo akimis mačiusi ir galinti patvirtinti, kad sultonas vartojo alkoholį, turėjo labai daug meilužių ir tikrai nebuvo sektinas dorovės pavyzdys“, – 2014 metų gegužę J. Lauren kalbėjo per CNN televiziją. Moteris atskleidė jutusi pareigą papasakoti savo istoriją, kai 2013 metais išgirdo žinią apie planus Brunėjuje imti taikyti šariato teisę.

„Štai jums įrodymas, kaip nesąžiningai ir dviveidiškai elgiasi valdžioje esantys žmonės. Kitaip tariant, jiems galioja vienos taisyklės, o paprastiems žmonėms – visai kitos. Tie, kas neturi pinigų ir valdžios, priversti gyventi visai kitaip“, – konstatuoja J. Lauren.

Jefri Bolkiahas

Reaguodamas į CNN prašymą pakomentuoti tokius teiginius, Brunėjaus valdžios atstovas elektroniniame laiške atsakė, jog „mes vienareikšmiškai neigiame metamus kaltinimus“.

„Jų gyvenimo būdas netoleruotinas ir nepriimtinas didelei daliai žmonijos. Tai tikra beprotybė, tiesiog neįtikėtina. Pabandykite įsivaizduoti, kaip galėtų gyventi labai turtingas ir labai laisvos moralės žmogus, ir tada viską padauginkite tūkstantį kartų“, – sako šiuolaikinės Azijos studijų ekspertas Michaelis Auslinas iš Stanfordo universiteto.

Daugumai iš 450 tūkst. Brunėjaus gyventojų, iš kurių 79 proc. yra musulmonai, karališkosios šeimos turtai ir besaikis išlaidavimas yra tai, su juo jie priversti susitaikyti nekeldami klausimų.

Brunėjuje sultonas – vieno asmens valdžia. Jis yra svarbiausia ir įtakingiausia šalies vykdomoji valdžia. Jis ir šalies ministras pirmininkas, ir gynybos reikalų ministras, ir finansų ministras, ir šalies diplomatijos vadovas. Šalies žiniasklaida labai griežtai kontroliuojama, Brunėjaus spaudos laisvės indeksas vienas mažiausių pasaulyje (iš 180 valstybių Brunėjus užima 153 vietą).

Tai reiškia, kad Brunėjų lenkia net ir tokios šalys kaip Rusija ir Mianmaras. Kritikuoti sultono šeimą ar šalies valdžią griežtai draudžiama, tokie veiksmai gali baigtis laisvės atėmimu už antivyriausybinę veiklą.

Brunėjus

Dauguma Brunėjaus gyventojų taip pat renkasi užmerkti akis prieš sultono rūmų veiksmus, nes anot ekspertų, iš šalies turtingųjų sulaukia ir nemažai naudos. Pavyzdžiui, šalyje nėra asmens pajamų mokesčio, teikiamos subsidijos būstui, piliečiams užtikrinamas nemokamas švietimas ir sveikatos priežiūra. Džiugina ir pigūs degalai bei elektra. Remiantis 2017 metų „Forbes“ duomenimis, pagal vienam gyventojui tenkantį turto kiekį yra ketvirta turtingiausia pasaulio valstybė.

„Panašu, jie visai nesunkiai susilaiko nuo kritikos, nes Brunėjaus gyventojai gyvena žymiai geriau, nei dauguma Azijoje. Iš naftos gaunamų pajamų naudą pajuto visa visuomenė“, – konstatuoja Michaelas Auslinas iš „Hoover“ institucijos.

Kai kurie stebėtojai mano, jog sultonas nori dar labiau konsoliduoti tokią paramą ir taip dar sutvirtinti savo poziciją.

Naujieji šariato įstatymai – bandymas „pagrįsti valstybės kontrolės mastą“ ir rasti būdą, kaip pateisinti išteklių švaistymą“, mano B. Welsh.