F. Timmermansas trečiadienį pranešė, kad komisija pradeda dar vieną pažeidimo procedūrą prieš Lenkiją dėl teismų reformos.

Jis taip pat pareiškė, kad naujos teisėjų elgesio taisyklės turės neigiamos įtakos teismų sistemos nepriklausomumui.

Ketvirtadienį Lenkijos kultūros viceministras Jaroslawas Sellinas apkaltino komisarą politikavimu prieš gegužę vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Tačiau F. Timmermansas sekmadienį Varšuvoje atmetė šiuos kaltinimus.

„Nėra jokio ryšio, nors Lenkijos vyriausybė mano, kad tai susiję su rinkimais, – teigė jis. – Tai neturi nieko bendro su rinkimais“.

Pareigūnas kalbėjo bendroje spaudos konferencijoje su progresyvios lenkų partijos „Pavasaris“ lyderiu Robertu Biedronu.

„Iš visų įrodymų aišku, kad naujos drausminės priemonės turi stingdomąjį poveikį Lenkijos teisėjams, jos juos baugina“, – kalbėjo F. Timmermansas.

Nauja pažeidimo procedūra tapo dar vienu ginčų tarp Briuselio ir „Įstatymo ir teisingumo“ vadovaujamos Vyriausybės Varšuvoje objektu.

Europos Komisija priekaištauja Lenkijai dėl jos vykdomų reformų, nors šalies Vyriausybė tvirtina, kad pertvarkos yra būtinos norint kovoti su korupcija.

ES yra pradėjusi procedūras prieš Lenkiją dėl grėsmės teisės viršenybei, dėl to Varšuvai gresia netekti balsavimo teisės bendrijoje.

Ketvirtadienį J. Selinas pareiškė, jog F. Timmermansas „turi politinių interesų, nes yra rinkimų kampanijos įkarštyje“. Jį citavo naujienų agentūra PAP.

„Jis nori būti socialistų deleguotu svarbiausiu eurokomisaru, jis kovoja dėl šių pareigų ir nori atnaujinti savo mandatą“, – kalbėjo Lenkijos politikas.

Naujausios IBRIS apklausos duomenimis, „Įstatymas ir teisingumas“ gegužės 26 dieną vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose surinks 39 proc. balsų.

Iš liberalios, centro - dešiniosios ir kairiosios opozicinių partijų sudaryta Europos koalicija rinkimuose turėtų sulaukti 36,5 proc. žmonių palaikymo.