„Mūsų požiūris į diskusijas su leiboristais – kad neturime jokių raudonų linijų“, - jis sakė žurnalistams per Bukarešte vykstantį Europos Sąjungos finansų ministrų susitikimą.

„Tikimės šiandien apsikeisti didesniu kiekiu tekstų su Leiboristų partija – taigi, procesas vyksta, ir tikiuosi, kad pasieksime kokio nors pavidalo susitarimą“, – pridūrė Ph. Hammondas.

Aukšto rango ministrų kabineto nariai derasi su leiboristų lyderiais, siekdami rasi kompromisą, turintį užbaigti kelis mėnesius besitęsiančią politinę krizę ir leisti Jungtinei Karalystei sklandžiai užbaigti 46 metus trukusią narystę Europos Sąjungoje.

Tačiau po tris dienas trukusių diskusijų leiboristai penktadienį sakė esantys „nusivylę“ nesugebėjimu pasiūlyti „realių pakeitimų arba kompromiso“ premjerės Theresos May (Terezos Mei) nepopuliariai „Brexit“ sutarčiai.

Parlamentas jau tris kartus atmetė šią sutartį, premjerės lapkritį suderintą su Europos lyderiais, todėl kovo 29-ąją turėjusį įvykti Britanijos išstojimą teko atidėti vėlesniam laikui, o visą „Brexit“ procesą apėmė chaosas.

Prieš trečiadienį vyksiantį ES viršūnių susitikimą Th. May buvo priversta prašyti „Brexit“ datą dar kartą atidėti – šįkart iki birželio 30-osios – kad šalis neiškristų iš bloko be jokio susitarimo jau kitą penktadienį.

Tačiau ES lyderiams vis labiau nekantraujant dėl paralyžiaus Vestminsteryje labiau tikėtina, kad jie pasiūlys tik trumpą atidėjimą arba suteiks galimybę nukelti „Brexit“ daug ilgesniam laikui – galbūt iki metų.

Bet kokiam termino atidėjimui turi vienbalsiai pritarti visos kitos 27 ES valstybės.

Ph. Hammondas, per 2016 metų referendumą balsavęs už Britanijos tolesnę narystę Bendrijoje ir laikomas švelniausio įmanomo „Brexit“ šalininku, paragino susiskaldžiusius kolegas savoje Konservatorių partijoje būti lankstesnius.

„Turėtume būti atviri ir išklausyti pasiūlymų, kuriuos yra pateikę kiti – ir kai kurie žmonės Leiboristų partijoje teikia kitų pasiūlymų“, – kalbėjo jis.

Leiboristai spaudžia Th. May sutikti, kad po „Brexit“ liktų galioti daug glaudesnis aljansas su ES, įskaitant dalyvavimą muitų sąjungoje.

Ministrė pirmininkė ne kartą yra pasisakiusi prieš tokį sumanymą, nes Britanijai tuomet būtų surištos rankos savarankiškai derėtis dėl prekybos sutarčių su trečiosiomis šalimis, tokiomis kaip pasaulinė galiūnės Kinija arba Jungtinės Valstijos.

Tačiau kietojo „Brexit“ šalininkams Konservatorių partijoje kelis kartus atsisakius paremti premjerės planą, esą išlaikysiantį Britaniją pernelyg glaudžiai susisaisčiusią su Europa, Th. May praeitą savaitę paprašė leiboristų paramos ir tuo sukėlė įtūžį daugeliui konservatorių.

Leiboristų atstovė vidaus reikalams Diane Abbott (Dajan Ebot) sakė, kad jos partija derybose dalyvauja „geranoriškai“, bet Th. May komanda atrodo nelinkusi į kompromisą.

„Nerimaujama, kad vyriausybė nenori pakeisti politinės deklaracijos“, – ji sakė visuomeniniam transliuotojui BBC, turėdama omenyje Th. May siūlomo susitarimo dalį, apžvelgiančią Britanijos ateities ryšių su ES gaires.

„Vyriausybė galbūt turėtų parodyti truputį daugiau lankstumo negu ji yra parodžiusi iki šiol“, – pažymėjo D. Abbott.