Britų transliuotojas BBC kartu su vokiečių savaitraščiu „Der Spiegel“, vokiečių televizija ZDF ir italų laikraščiu „La Repubblica“ išnagrinėjo tam tikrus Rusijos pareigūnų dokumentus.

2017 metais parengtuose dokumentuose užsimenama, kad artimi Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkai mano, jog pernai į Bundestago žemuosius rūmus išrinktas M. Frohnmaieris labai prijaučia Maskvos strateginiams interesams.

2017 metų balandžio 3 dieną vienam aukšto rango padėjėjui V. Putino administracijoje išsiųstuose dokumentuose raginama konkrečiai „paremti“ 28 metų politiką.

Analizėje nurodoma, kad M. Frohnmaierio galimybės būti išrinktam yra „didelės“ bei įvertinama potenciali nauda Maskvai: „Turėsime mūsų visiškai kontroliuojamą parlamentarą Bundestage“.

Dar vienas BBC gautas dokumentas, taip pat paruoštas 2017 metų balandį, panašu, yra M. Frohnmaierio kampanijos štabo vardu parašytas prašymas suteikti paramos.

„Mums skubiai reikalinga tam tikra parama rinkimų kampanijai“, – sakoma laiške.

„Be materialinės paramos mums būtina žiniasklaidos parama... Mums būtų naudingi bet kokie interviu, reportažai ir galimybės pasirodyti Rusijos žiniasklaidoje“.

Laiške žadama, kad M. Frohnmaieris vykdydamas rinkimų kampaniją dėmesį skirs tokiems klausimams kaip „Geri santykiai su Rusijos Federacija: sankcijos, ES kišimasis į Rusijos vidaus politiką“.

Anot BBC, šis dokumentas yra dalis strateginio tyrimo, atspindinčio Maskvos pastangas paveikti ES šalių gyventojų ir valdininkų nuomones tokiais klausimais kaip Krymo aneksija, Ukrainos konfliktas ir ES sankcijos Rusijai.

Dokumentais pasidalino centras „Dosjė“, tiriantis Rusijos mėginimus užsitikrinti įtaką kitose šalyse.

Šį centrą remia buvęs rusų oligarchas Michailas Chodorkovskis – V. Putino oponentas, beveik dešimtmetį išbuvęs Rusijos kalėjime.

Pats M. Frohnmaieris pareiškė BBC nieko nežinąs apie šiuos dokumentus.

Į prašymą paaiškinti žurnalistų padarytas išvadas parlamentaro advokatai išsiuntė tokį pranešimą: „Mūsų klientas pabrėžia, kad jo niekada nekontroliavo jokia trečioji šalis“.

„Mūsų klientas neprašė ir negavo finansinės paramos... tiesiogiai ar per trečiąsias šalis“, – priduriama pranešime.

M. Frohnmaieris ne kartą ragindavo Europos Sąjungą atšaukti sankcijas Rusijai ir lankėsi Kryme – 2014 metais Rusijos aneksuotame Ukrainai priklausančiame pusiasalyje.

Kraštutinių dešiniųjų judėjimas „Alternatyvą Vokietijai“ (AfD) yra pagrindinė opozicijos partija Vokietijos parlamente. Kol kas ji nesureagavo į prašymus pakomentuoti M. Frohnmaieriui mestų kaltinimų.