G-7 ministrų dviejų dienų susitikimas Dinare, Bretanės pakrantėje, prasidėjo apsiniaukusią dieną, pasauliui susiduriant su virtine problemų - pradedant padėtimi Libijoje, baigiant „Brexit“.

Tačiau JAV diplomatijos vadovas neprisijungė prie savo Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Japonijos kolegų. Apžvalgininkai tai laiko dar vienu ženklu, kad Amerika įtariai žiūri į daugiašalius susitarimus.

Jungtinėms Valstijoms derybose atstovaus valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Sullivanas.

Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland, kuri, kaip ir kiti jos kolegos, buvo susitikusi su M. Pompeo anksčiau šią savaitę vykusiame NATO susitikime, išreiškė apgailestavimą, kad jis neatvyko.

„Manau, mums visiems gaila, kad čia su mumis nėra Mike'o, bet čia su mumis yra jo labai gabus pavaduotojas“, – nurodė ji. Ministrė pridūrė, kad M. Pompeo buvo „labai užsiėmęs“ per NATO susitikimą.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas prieš išvykdamas į Prancūziją sakė, jog susitikime bus kalbama „apie demokratijai kylančias grėsmes“, įskaitant „kibernetines atakas, priešiškų valstybių kišimąsi į demokratinius procesus“.

„Neturime tinkamos strategijos tokioms atakoms sulaikyti“, – pridūrė jis.

Prancūzija, kurios prezidentas Emmanuelis Macronas rugpjūčio pabaigoje organizuoja G-7 viršūnių susitikimą Bjarice, savo metus trunkančio pirmininkavimo pagrindine užduotimi skelbia kovą su nelygybe.

E. Macronas norėtų išvengti praėjusiais metais Kanadoje vykusio G-7 viršūnių susitikimo fiasko. Tuomet JAV prezidentas D. Trumpas atsisakė pasirašyti baigiamąjį komunikatą ir atvirai kritikavo Kanados ministrą pirmininką Justiną Trudeau dėl prekybos politikos.

Didysis septynetas susiformavo 8-ajame dešimtmetyje, kai Prancūzijai vadovavo prezidentas Valery Giscard'as d'Estaing'as. Tačiau apžvalgininkai sako, kad Didžiojo septyneto įtaka sumažėjo, dešimtojo dešimtmečio pabaigoje susiformavus Didžiajam dvidešimtukui (G-20).