Skirtingi požiūriai į tai, kaip ir kada Britanija turėtų užbaigti 46 metus trukusią narystę Bendrijoje, bus dar kartą aptarti kitą trečiadienį ES viršūnių susitikime Briuselyje – tačiau apžvalgininkai mano, kad Th. May veikiausiai pralaimės.

Iš pradžių numatytas Britanijos išstojimo iš ES kovo 29 dienos terminas jau kartą buvo pratęstas iki balandžio 12 dienos, JK parlamentui tris kartus neparėmus susitarimo, kurį Th. May ir kitų 27 ES šalių lyderiai pasirašė lapkričio mėnesį.

Th. May oficialiame laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui sakoma, jog „Jungtinė Karalystė siūlo, kad (pratęsimo laikotarpis) turėtų baigtis 2019-ųjų birželio 30 dieną“. Pratęsimo iki šios datos ji prašė ir praėjusio mėnesio ES lyderių susitikime.

„Jei partijoms pavyktų ratifikuoti (susitarimą) iki šios datos, vyriausybė siūlo nutraukti šį laikotarpį anksčiau“, – sakoma jos laiške.

Dauningo gatvė Th. May laišką paskelbė kelios akimirkos po to, kai vienas ES aukšto rango pareigūnas pasakė, kad D. Tuskas siūlo „lanksčiai“ atidėti Britanijos išstojimą iki 12 mėnesių laikotarpiui ir kad šis pasiūlymas „bus šiandien pateiktas valstybėms narėms“.

Politinė priedanga

Th.May laiške pabrėžiama, kad Britanija pradės pasiruošimą Europos Parlamento rinkimams, ruošdamasi tam atvejui, jeigu rinkimų dieną – gegužės 23-ąją – ji tebebūtų Bendrijos narė.

Ši mintis labai nepatinka britams, per 2016 metų referendumą balsavusiems, kad JK išstotų iš ES ir perimtų savo ateitį į savo rankas. Vyriausybė iki šiol argumentuodavo, kad siekiama išpildyti per plebiscitą piliečių pareikštą valią.

Londono politikos apžvalgininkai sako, jog Th. May greičiausiai žino, kad ES lyderiai nepritars „Brexit“ pratęsimui iki jos siūlomo termino, nes jie netiki, kad premjerei artimiausiu laiku galėtų pavykti patvirtinti jos suderėtą išstojimo sutartį parlamente.

Th. May patiria didžiulį spaudimą iš savo Konservatorių partijos euroskeptikų kuo greičiau išvesti Britaniją iš ES – su „Brexit“ susitarimu arba be jokios sutarties.

„Manau, kad Theresa May ieško politinės priedangos, nes prašo pratęsimo, kurio žino negausianti, kad ES priverstų ją padaryti dar ką nors ir kad ji nebūtų apkaltinta išdavyste“, – sakė Londono Karaliaus koledžo (King's College) Europos politikos profesorius Anandas Menonas.

„Paskaičiuota, kad geriau prašyti ir išgirsti „ne“, nei prašyti ko nors, kas suerzins partiją“, – pridūrė jis.

Tačiau Konservatorių partijos euroskeptikų pirmoji reakcija į užsitęsiantį išstojimą buvo gana kritiška.

„Jeigu dėl ilgo pratęsimo mes liksime įstrigę ES, turėtume būti kuo sunkiau sukalbami "- parašė uolus „Brexit“ šalininkas Jacobas Reesas-Moggas socialiniame tinkle „Twitter“.