Paryžius reikalauja Londono pirma pateikti „aiškų planą“, kuriuo būtų pateisintas naujas „Brexit“ atidėjimas, penktadienį sakė šaltinis prezidentūroje.

Prancūzija atkreipė dėmesį į Didžiosios Britanijos oficialų penktadienio prašymą „Brexit“ terminą pratęsti iki birželio 30 dienos, sakė šaltinis ir pridūrė: „Laukiame patikimo plano nuo dabar iki (ES) viršūnių susitikimo balandžio 10-ąją, kai studijuosime šį prašymą.“

„Atidėjimas yra vienas iš įrankių, bet savaime – ne sprendimas“, – sakė šaltinis.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui rašė norinti užtikrinti, kad Britanija iš ES išstotų tvarkingai. Premjerė tebesiekia, kad Britanijos parlamentas patvirtintų jos su ES lyderiais suderintą išstojimo susitarimą.

ES jau sutiko atidėti kovo 29 dieną planuotą „Brexit“ iki balandžio 12-osios, kad Th. May turėtų daugiau laiko užsitikrinti parlamentarų paramą susitarimui. Parlamentas jos suderėtą „Brexit“ susitarimą jau atmetė tris kartus.

Anksčiau penktadienį vienas ES pareigūnas sakė, kad D. Tuskas patars valstybėms narėms pasiūlyti Britanijai lankstų „Brexit“ atidėjimą laikotarpiui iki 12 mėnesių ir taip pašalinti dalį spaudimo Th. May iki trečiadienio viršūnių susitikimo prastumti susitarimą.

Tačiau vienas prancūzų diplomatinis šaltinis, regis, neteikė daug vilčių dėl šios idėjos. „Gandus apie tokį atidėjimą“ jis pavadino „netaktišku bandymu pasiųsti informaciją“ norint sužinoti, kaip žmonės reaguos.