Kaimų salės ir mokyklos visoje šalyje užsakinėjamos kaip rinkimų apylinkės, užsakyta dešimtys milijonų balsalapių tam atvejui, jei gegužės 23-osios balsavimas šalyje vis dėlto įvyktų.

Vyriausybė dar nepaskelbė oficialaus pranešimo apie rinkimus – galutinis terminas tokiam pranešimui yra kitas penktadienis – bet šią savaitę sutiko apmokėti išankstinį pasirengimą.

Ministrei pirmininkei Theresai May pripažinus, kad ji dėl aklavietės, kurioje atsidūrė jos išstojimo planas, sieks dar kartą atidėti „Brexit“, pareigūnai mano, kad toks pranešimas yra nebeišvengiamas.

„Jei mes vis dar būsime Europos Sąjungos nare – mūsų vyriausybė neturi tokio tikslo, bet jei būsime – mums reikės surengti Europos Parlamento rinkimus“, – ketvirtadienį parlamentarams sakė „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay.

Vis dėlto ir valdančioji Konservatorių partija, ir pagrindinė opozicinė Leiboristų partija tyli dėl bet kokių kampanijos planų, nuogąstaudamos dėl to, kaip galėtų reaguoti rinkėjai.

Zombių rinkimai

Th. May anksčiau sakė, jog būtų nepriimtina prašyti britų dalyvauti EP rinkimuose treji metai po referendumo, kuriame jie nubalsavo už JK išstojimą iš ES.

Ministrės pirmininkės atstovas pabrėžė, kad net jei rinkimai būtų sušaukti, Britanija vis tiek galėtų juos iki gegužės 22-osios atšaukti, jei iki to laiko užsitikrintų susitarimą dėl išstojimo.

Tai supykdytų Briuselį, taip pat ir dėl to, kad 27 iš 73 Britanijos vietų Europos Parlamente jau buvo paskirstyta kitoms šalims.

Be to, konservatorių kandidatai atsidurtų nepavydėtinoje padėtyje, jei turėtų prašyti rinkėjų paremti juos rinkimuose, kurių patys nenori ir kurie gali apskritai neįvykti.

„Tai ne toks pokalbis, kuriuo džiaugčiausi ant savo apygardos slenksčio“, – sakė partijos lyderis Europos Parlamente Ashley Foxas.

Pasak jo, apklausos rodo, kad rinkėjai nubaustų torius už išdavystę dėl „Brexit“, o pagal geriausias prognozes partija prarastų pusę iš 20 savo mandatų EP.

„Galėtų būti blogiau, jei mūsų nariai nuspręstų, kad nenori savo vakarų ir savaitgalių leisti zombių rinkimų propagavimui“, – interneto svetainėje „ConservativeHome“ rašė jis.

„Antžmogiškos pastangos“

Rinkimų pareigūnai, kurie normaliomis aplinkybėmis pasirengimą Europos Parlamento rinkimams būtų pradėję dar prieš Kalėdas, dabar patiria didelį spaudimą.

Po savaites trukusių raginimų vyriausybei ministrai pirmadienį pagaliau patvirtino, kad apmokės būtinus pasirengimo darbus.

Patalpų ir reikmenų užsakymas – didžiulis darbas – jau vyksta.

Per praėjusius ES rinkimus 2014 metais paštu buvo išsiuntinėta 7,2 mln. balsalapių, atspausdinta 46,5 mln. rinkimų kortelių, įrengta 39 tūkst. rinkimų apylinkių.

Laiškai taip pat turi būti išsiuntinėti daugiau kaip 3 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių, paklausiant jų, ar jie nori balsuoti Britanijoje, ar savo tėvynėje.

Rinkimų administratorių asociacijos vadovo pavaduotoja Laura Lock naujienų agentūrai AFP sakė, kad asociacijos nariai padarys, kas būtina, bet tam reikės „antžmogiškų pastangų“.

N. Farage'o sugrįžimas?

Konservatorių partija kol kas atsisako patvirtinti, ką daro dėl kandidatų atrinkimo ar kandidatūrų iškėlimo, o leiboristai sako tik tai, kad „rengia planus nenumatytiems atvejams“.

Tačiau mažesniosios partijos pajuto galimybę.

Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuri nori atšaukti visą „Brexit“ procesą, sako, kad bet kokiuose rinkimuose varžytųsi „labai energingai“.

Naujai suformuota Nepriklausoma frakcija, kurią sudaro proeuropietiški buvę konservatorių ir leiboristų parlamentarai, praėjusią savaitę pateikė rinkimų pareigūnams prašymą leisti jai dalyvauti.

Tuo metu Nigelas Farage'as, aktyviai agitavęs per 2016 metų referendumą, yra sakęs, kad dalyvaus rinkimuose kaip savo naujos „Brexit“ partijos kandidatas.

Jis smerkė Th. May atidėjimą kaip dar vieną „Brexit“ išdavystę“ ir sakė: „Dabar aišku, kad vėl turėsime kovoti su savo politine klase. Aš tam pasirengęs.“

Europos Parlamento rinkimuose britai paprastai dalyvaudavo vangiai, bet L. Lock pripažino, kad „Brexit“ galėtų tai pakeisti.

„Žmonės planuoja didesnį rinkėjų aktyvumą“, – sakė ji.