Senovinės nuolaužos buvo aptiktos ieškant dar nesurastų nuo Panamoje registruoto laivo „MSC Zoe“ per smarkią audrą sausio pradžioje nukritusių konteinerių, kurių iš viso buvo 350.

Po šio incidento šiauriau Nyderlandų šiaurinės pakrantės esančių Fryzų salų paplūdimiai buvo nukloti laivo gabentomis prekėmis, tokiomis kaip televizoriai ir žaislai, nes kai kurie konteineriai atsidarė.

Tačiau ieškodami dingusių konteinerių vienoje judrioje laivybos arterijoje specialistai aptiko maždaug 30 m ilgio laivo medinių sijų, taip pat jo gabentų varinių lėkščių.

„Tai seniausias jūrų laivas, kada nors rastas Nyderlandų vandenyse“, – sakoma šalies Mokslo ir kultūros ministerijos išplatintame pareiškime.

„Nedelsiant buvo surengta archeologinė ekspedicija, ir tyrėjai nustatė, kad mediena buvo išpjauta 1536 metais“, – paskelbė Hagoje įsikūrusi ministerija.

Institucija pridūrė, jog laivas buvo pastatytas apytiksliai 1540 metais, kai dabartinius Nyderlandus valdė Šv. Romos imperijos imperatorius Karolis V. Laivas gabeno maždaug tam pačiam laikotarpiui priskiriamų varinių lėkščių krovinį.

„Ypač įdomu, kad varinės lėkštės papuoštos Fuggerių giminės emblema“, – pridūrė ministerija.

Vokietijos Augsburgo mieste gyvenusi Fuggerių giminė sukaupė didžiulius turtus iš bankininkystės ir prekybos. Be kita ko, ši šeima turėjo monopoliją vario gamybai.

Olandų švietimo, kultūros ir mokslo ministrė Ingrid van Engelshoven pavadino radinį „įspūdingu ir realiai praturtinančiu Nyderlandų kultūros paveldą“.

„Tai tikrai yra liūdnos istorijos šviesioji pusė. Man smalsu, kas dar bus aptikta“, – pridūrė ministrė.