„Nušalinu Nilą Ušakovą nuo Rygos savivaldybės tarybos pirmininko pareigų dėl įstatymais numatytų įsipareigojimų nevykdymo ir teisės aktų pažeidimo“, – sakoma ministro sprendime.

J. Pūcės sprendimą per 30 dienų po paskelbimo galima apskųsti administraciniame teisme.

Jame nurodoma virtinė N. Ušakovo, kaip Rygos mero ir municipalinės viešojo transporto įmonės „Rigas satiksme“ (RS) dalininko, pažeidimų. Pavyzdžiui, rengiant ataskaitą dėl savivaldybės biudžeto įvykdymo 2017 metais ir nurodant RS finansinius duomenis, buvo neteisingai nurodyti 18,43 mln. eurų, todėl lėšos buvo išnaudotos ne pagal pagal savivaldybės biudžeto tikslus.

J. Pūcės sprendime taip pat nurodoma, kad N. Ušakovas turėjo perduoti Aplinkos apsaugos ir regioninio vystymosi ministerijai audito bendrovės „Ernst & Young Baltic“ išvadų apie RS kopiją, bet tai nebuvo padaryta.

Dokumente kelis kartus nurodoma, kad N. Ušakovas, būdamas RS dalininkas, nesielgė kaip rūpestingas šeimininkas. Atskiri sprendimai, susiję su autobusų „Solaris“ pirkimu įmonei, buvo priimti skubotai, nelaukiant išvadų.

Dar vienas N. Ušakovo pažeidimas, kurį nurodo ministras ir anksčiau minėjo Valstybės kontrolė savo išvadose dėl Rygos transporto infrastruktūros, yra tas, kad RS neužtikrina skaidrios buhalterinės apskaitos dėl mokamų stovėjimo vietų, todėl negalima įvertinti, kokiems tikslams tikrintu periodu buvo panaudota maždaug 9,11 mln. eurų.

J. Pūcė taip pat nurodė, kad Rygos tarybos ir jos komitetų posėdžių tvarka neatitinka reikalavimų, ir paminėjo atvejį, kai neribotam laikui buvo paskelbta neeilinio Rygos tarybos posėdžio, per kurį aptarinėtas nekilnojamojo turto sostinėje mokesčių lengvatų klausimas, pertrauka.

Pasak J. Pūcės, ministras prižiūrėdamas savivaldybes privalo deramai reaguoti, o nustatęs pavojų demokratijai ir įstatymų laikymuisi – jį pašalinti.

Dokumente pateikiama nuorodų į teismų, įskaitant Konstitucinį, sprendimus, žurnalo „Jurista vards“ publikacijas, Valstybės kontrolės išvadas dėl Rygos transporto infrastruktūros ir kitus šaltinius.

N. Ušakovas savo ruožtu J. Pucės jam metamus kaltinimus neigia. Latvijos visuomeniniam transliuotojui jis penktadienį sakė ketinantis apskųsti minimą ministro sprendimą.

N. Ušakovo teigimu, J. Pucės sprendimas jį nušalinti yra visiškai neteisėtas, o jo argumentai – neprofesionalūs ir juridiškai silpni.

„Žinoma, kreipsiuosi į teismą ir esu visiškai tikras, kad teismas patvirtins visus teisės pažeidimus, kuriuos ministras padarė pasirašęs šį įsaką“, – tvirtino N. Ušakovas.

Taip pat jis informavo, kad laikinuoju Rygos meru paskirtas vicemeras Olegas Burovas.

N. Ušakovas Rygos meru tapo po 2009 metų savivaldybių rinkimų ir dirba jau trečią kadenciją. Ministro sprendimu jis tampa eiliniu Rygos tarybos nariu.

Vasarį Rygos miesto savivaldybės tarybos opozicijai nepakako balsų nušalinti merą N. Ušakovą, priklausantį partijai „Santarvė“.

Šią žiemą Rygos miesto tarybą sukrėtė viešojo transporto įmonės RS korupcijos skandalas.

Latvijos korupcijos prevencijos biuro (KNAB) pareigūnai sausio pabaigoje N. Ušakovo darbo kabinete ir gyvenamojoje vietoje atliko kratas, susijusias su anksčiau pradėta baudžiamąja byla dėl „Rigas satiksme“ viešųjų pirkimų.

Po tų kratų meras sakė, kad atsistatydinti neketina, nes minėtame tyrime jam nebuvo suteiktas joks statusas ir jis nepadarė nieko nusikalstama.

N. Ušakovo partija „Santarvė“ tas kratas pavadino politiniu sąskaitų suvedinėjimu.