Vašingtonas ir Ankara nesutaria tokias klausimais kaip JAV parama Sirijos kurdų kovotojams, kuriuos turkų valdžia laiko teroristais. Alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir Turkijos sprendimas nepaisant JAV prieštaravimų įsigyti iš Rusijos pažangių oro erdvės gynybos sistemų.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį dalyvavo derybose, surengtose per turkų pareigūnų vizitą į Vašingtoną minint NATO 70-ąsias metines.

Pasak Valstybės departamento, M. Pompeo perspėjo Ankarą apie „skaudžias pasekmes“, jei Turkija pradėtų karinį puolimą prieš kurdus Sirijoje, taip pat paragino „greitai išspręsti“ teismo bylas, kuriose figūruoja Turkijoje kaltinimų sulaukę JAV piliečiai ir amerikiečių misijos darbuotojai.

Be to M. Pompeo spaudė M. Cavusoglu dėl Ankaros planų pirkti raketų sistemas S-400, už kuriuos, kaip įspėjo Vašingtonas, Turkijai gresia JAV sankcijos, sakoma Valstybės departamento pareiškime.

Tačiau turkų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Hami Aksoy ketvirtadienį patikino, kad šis pareiškimas „ne tik neatspindi susitikimo turinio, bet ir apima reikalus, apie kuriuos per tą susitikimą net nebuvo užsiminta“.

Jis nepatikslino, kokius „reikalus“ turėjo omeny, o Užsienio reikalų ministerijos pareigūnai padėties kol kas išsamiau nekomentavo.

H. Aksoy nurodė, kad panašių problemų kildavo po ankstesnių derybų, ir paragino pareiškimus rengti „atidžiau“.

Jau anksčiau buvusius įtemptus abiejų NATO valstybių santykius neseniai paaštrino Ankaros sprendimas pirkti rusiškų raketų sistemų S-400. Amerikiečių pareigūnai būgštauja, kad šiose sistemose naudojamos technologijas gali atverti galimybę Maskvai surinkti duomenų apie NATO orlaivius.

JAV siekia, kad Turkija atsisakytų rusiškų sistemų ir pirktų analogiškų amerikietiškų raketų „Patriot“.

Vašingtonas anksčiau šią savaitę įšaldė Turkijos dalyvavimą naikintuvų F-35 programoje, į kurią Ankara investavusi 1 mlrd. JAV dolerių (900 mln. eurų).

Trečiadienį duodamas interviu televizijos PBS laidai „NewsHour“ M. Cavusoglu atskleidė, jog Ankara pasiūlė „suformuoti techninę darbo grupę ir išnagrinėti“ visus JAV nuogąstavimus dėl S-400.

Turkijos diplomatijos vadovas „nepriimtinais“ pavadino JAV tvirtinimus, kad Ankara negali įsigyti iš kitos šalies gynybos sistemų, nors pačios atsisako parduoti Ankarai tokios ginkluotės.