„ES atmeta nepripažįstamos Nacionalinės konstitucinės asamblėjos sprendimą atimti iš Juano Guaido parlamentaro neliečiamybę“, – visų 28 Bendrijos narių vardu pareiškė ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini.

Venesuelos konstitucinė asamblėja antradienį atėmė teisinę neliečiamybę iš Nacionalinio Susirinkimo lyderio J. Guaido ir suteikė krizės krečiamos šalies teismui įgaliojimus vykdyti jo baudžiamąjį persekiojimą dėl to, kad politikas pasiskelbė laikinuoju šalies vadovu.

Prezidento Nicolas Maduro iniciatyva įkurtos konstitucinės asamblėjos pirmininkas Diosdado Cabello paskelbė, kad vienbalsiai nuspręsta leisti Aukščiausiajam Teismui teisti J. Guaido.

„Šis sprendimas yra rimtas Venesuelos konstitucijos, įstatymo viršenybės ir valdžių padalijimo (principų) pažeidimas, nes vienintelė institucija, turinti įgaliojimus panaikinti parlamento narių neliečiamybę, yra Nacionalinis Susirinkimas“, – pabrėžė F. Mogherini.

„Šie veiksmai kenkia politiniam krizės sprendimui ir veda tik tolesnės poliarizacijos ir įtampos eskalavimo šalyje link“, – pridūrė ji.

Sausį Venesuelos prezidentu pasiskelbusį J. Guaido šalies laikinuoju vadovu jau yra pripažinusios daugiau nei 50 valstybių, tarp jų nemažai ES valstybių.

F. Mogherini pareikalavo, kad J. Guaido „konstitucijos suteikta“ neliečiamybė būtų gerbiama, ir pabrėžė, kad jo negalima sulaikyti arba jam grasinti.

Nors N. Maduro, kurį nuversti siekia J. Guaido, savo šalyje yra nepopuliarus dėl gilėjančio ekonominio chaoso, jį vis dar palaiko kariuomenės vadai, be to, praėjusį mėnesį į šalį atsiųsta apie 100 rusų karių.

N. Maduro, susidūręs su neįvardytų pasekmių grėsme, iki šiol atsižvelgdavo į JAV perspėjimus neareštuoti J. Guaido, tačiau sulaukęs atviros Maskvos paramos atrodo įgavęs daugiau pasitikėjimo.