Th. May atsisakė savo tvirtos strategijos ir kreipėsi į leiboristų lyderį Jeremy Corbyną, siekdama paramos. Šis netikėtas paskutinės minutės žingsnis galėtų nulemti šalies ir jos vyriausybės likimą.

Ministrės pirmininkės su ES suderintą „Brexit“ susitarimą britų parlamentarai jau atmetė tris kartus. Artėjant balandžio 12 dienai, kai 46 metus ES priklausiusi Britanija turi išstoti, susitarimo vis dar nėra, ir kantrybė Briuselyje senka.

Po septynias valandas trukusio susitikimo su savo ministrais Th. May antradienį paskelbė, kad per ES viršūnių susitikimą Briuselyje balandžio 10 dieną sieks dar vieno trumpo „Brexit“ atidėjimo.

Labai svarbu tai, jog ji pridūrė, kad dabar nori nukrypti nuo savo ankstesnių principų ir išklausyti pasiūlymus dėl daug glaudesnių, nei dauguma jos Konservatorių partijos narių yra pasirengę priimti, Britanijos ir ES santykių po „Brexit“.

„Galvoju, kad iš tikrųjų yra virtinė sričių, dėl kurių sutariame“, – prieš derybas su J. Corbynu apie jį sakė Th. May.

Ji neatmetė galimybės likti muitų sąjungoje su ES. Tai yra svarbus leiboristų reikalavimas, kurį ji iki šiol kategoriškai atmesdavo.

Ministrų atsistatydinimai

Britų ministrės pirmininkės nuomonės pasikeitimą ES lyderiai vertino atsargiai. Jie nori, kad išstojimo klausimas būtų išspręstas iki Europos Parlamento rinkimų, įvyksiančių gegužės pabaigoje.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį sakydamas kalbą Europos Parlamentui pažadėjo iki paskutinės akimirkos stengtis užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties.

„Aš asmeniškai padarysiu visa, ką galiu, kad būtų užkirstas kelias netvarkingam „Brexit“, ir tikiuosi, kad politiniai lyderiai visoje 27 narių ES ir Jungtinėje Karalystėje padarys tą patį, – sakė jis. – Jei Jungtinė Karalystė galės iki balandžio 12 dienos tvaria dauguma patvirtinti išstojimo susitarimą, Europos Sąjunga turėtų būti pasirengusi sutikti su atidėjimu iki gegužės 22-osios.“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat žadėjo „kovoti iki paskutinės valandos“, kad būtų išvengta „Brexit“ be sutarties.

Tačiau Th. May alyvmedžio šakelė J. Corbynui papiktino tvirtai „Brexit“ remiantį jos Konservatorių partijos sparną.

Jaunesnysis Velso reikalų ministras Nigelas Adamsas atsistatydino protestuodamas prieš, anot jo, Th. May padarytas „pragaištingas klaidas“.

„Brexit“ jaunesnysis ministras Chrisas Heatonas-Harrisas tapo antru vyriausybės nariu, atsistatydinusiu trečiadienį po Th. May pareiškimo, kad ji prašys dar kartą atidėti išstojimą iš ES ir sieks kompromiso su Leiboristų partija.

Savo pareiškime premjerei Ch. Haetonas-Harrisas nurodė, kad būtų norėjęs, jog Britanija pasitrauktų iš Europos Sąjungos anksčiau nustatytą kovo 29-ąją.

„Tiesiog nebegaliu palaikyti naujo pratęsimo“, – pridūrė jis.

Vis dėlto svarbiausi „Brexit“ remiantys vyriausybės nariai kol kas susilaiko nepuolę, visų dėmesiui nukrypus į Th. May pirmą reikšmingą bendradarbiavimą su pagrindiniu savo varžovu Britanijos politikoje.