Praėjusį sekmadienį po mišių trys vienos Gdansko parapijos kunigai vadovavo „su okultizmu ir magija“ susijusių knygų ir kitų daiktų deginimui. Pasak jų, tai buvo padaryta vadovaujantis Biblijos raginimais nepraktikuoti stabmeldystės.

Incidentas buvo aprašytas socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje, kuris priklauso katalikų fondui „SMS iš dangaus“ (SMS Z NIEBA), įsteigtam krikščioniškai žiniai SMS žinutėmis skleisti.

Įrašas staigiai išplito ir išprovokavo daug kritikos internete bei antraštes visame pasaulyje.

Trečiadienį tėvas Rafalas Jaroszewiczius, vienas iš trijų knygas deginusių kunigų, tame pačiame feisbuko puslapyje paskelbė, kad „labai atsiprašo“.

„Knygų ir kitų daiktų deginimo faktas buvo netinkamas, – rašė jis. – Tačiau tai nebuvo nepagarbu jokiai socialinei grupei ar religijai, nebuvo nukreipta bendrai prieš knygas ar kultūrą.“

Minimas įžeidžiamas įrašas, kuriame buvo nuotraukų, rodančių, kad prie knygų laužo stovėjo du per mišias patarnaujantys berniukai, o R. Jaroszewiczius degant „okultiniams“ daiktams meldėsi, jau ištrintas, pridūrė kunigas.

Pirmadienį R. Jaroszewiczius dar neatrodė atgailaujantis, kai parašė, jog „svajoja apie dieną“, kai „negimusių kūdikių žudymas“ kels tokį patį pasipiktinimą kaip knygų deginimas.

„Ideologinis pamišimas“

Tarp sudegintų knygų buvo britų rašytojos J. K. Rowling tomų apie Harį Poterį ir mažiausiai viena „Saulėlydžio“ (Twilight) sagos knyga. Tarp kitų sudegintų daiktų buvo hinduistų religinė figūrėlė.

Lenkijos vyskupų konferencija atsisakė komentuoti, nors buvo raginama pasmerkti incidentą.

Gerbiamas komentatorius ir fizikos profesorius Lukaszas Turskis „vaikų dalyvavimą“ knygų deginime pavadino „itin smerktinu“.

„1821 metais Heinrichas Heine savo dramoje „Almansoras“ padarė pranašišką pareiškimą: „Kai pradėsime deginti knygas, baigsime žmonių deginimu“, – liberaliame dienraštyje „Gazeta Wyborcza“ rašė L. Turskis.

„Praėjus šimtui su trupučiu metų, nacių Vokietijoje Heine ir (Thomo) Manno knygos, taip pat daugelio kitų garsių meistrų (knygos) krūvomis degė Berlyne, o dar po maždaug tuzino metų krematoriumai degino... neva civilizuoto pasaulio ideologinio pamišimo aukas“, – pridūrė jis.

Populiariausias bulvarinis dienraštis „Fakt“ rašė, kad „niekas nesitikėjo Šventosios inkvizicijos“, kuri viduramžiais kovodama su erezijomis degindavo knygas ir „raganas“.

„Jie naikina knygas kaip viduramžiais“, – piktinosi „Fakt“.

Skandalas kilo įtakingai Lenkijos Bažnyčiai grumiantis su beprecedenčių pranešimų apie kunigų pedofiliją pasekmėmis.

Sociologinių tyrimų agentūros „Kantar Millward Brown“ apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti pirmadienį, rodo, kad 64 proc. lenkų nori pasaulietiškos valstybės, 29 proc. jai nepritaria, o 7 proc. šiuo klausimu neturi nuomonės.