Kol kas lieka neaišku, ar prezidento Nicolaso Maduro vyriausybė imsis veiksmų prieš 35 metų amžiaus J. Guaido, kuris sausio 23 d. pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu ir pareiškė, kad N. Maduro perrinkimas pernai buvo neteisėtas.

Antradienį Venesuelos Aukščiausiajam Teismui paprašius Konstitucinės Asamblėjos atimti iš J. Guaido parlamentinę neliečiamybę dėl to, kad politikas nepakluso draudimui išvykti iš šalies, politikas pareiškė besibaiminantis, kad jį pagrobs vyriausybės agentai.

Konstitucinės Asamblėjos pirmininkas Diosdadas Cabellas paskelbė, kad N. Madurui ištikimi įstatymų leidėjai vieningai sutiko suteikti Aukščiausiajam Teismui įgaliojimus patraukti J. Guaido baudžiamojon atsakomybėn.

Konstitucinė Asamblėja yra sudaryta daugiausia iš N. Madurui ištikimų įstatymų leidėjų. Ji įsteigta prieš dvejus metus, N. Madurui susierzinus, kad demokratiškai išrinkta ir opozicijos dominuojama Nacionalinė Asamblėja nepritarė jo politikai. Konstitucinės Asamblėjos įsteigimas iš esmės pavertė Nacionalinę Asamblėją bejėge.

Konstitucinė Asamblėja - kritikų neteisėta laikoma įstatymų leidybos superinstitucija, šalies prezidentui N. Madurui suteikianti įgaliojimus perrašyti šalies Konstituciją ir apeiti Nacionalinę Asamblėją, kurioje daugumą sudaro opozicija.

Venesuela šiuo metu išgyvena didžiulę politinę krizę, šalyje vyksta kova dėl valdžios tarp J. Guaido ir prezidento N. Maduro. J. Guaido pripažino JAV, Australija, Albanija, Gruzija, Izraelis ir daugybė kitų šalių. Tuo tarpu prezidentą N. Madurą remia Rusija, Baltarusija, Bolivija, Iranas, Kuba, Nikaragva, Salvadoras, Sirija ir Turkija.