Jis taps pirmuoju graikų lyderiu, apsilankiusiu šioje kaimyninėje valstybėje, paskelbusioje nepriklausomybę 1991 metais. Dieną truksianti kelionė rengiama praėjus mėnesiui po to, kai A. Cipras ir jo kolega makedonas Zoranas Zajevas pasiekė susitarimą, pagal kurį šalis buvo pervadinta Šiaurės Makedonija, kad skirtųsi nuo Makedonija vadinamos Graikijos provincijos.

Toks sandoris padėjo išspręsti konfliktą, kuris beveik tris dešimtmečius trukdė užmegzti gerus diplomatinius ryšius, nes abi šalys ginčijosi, kam priklauso pavadinimas „Makedonija“ ir jos kultūros paveldas.

Pagrindinis sandorio kompromisas yra garantija, kad Atėnai nebetrukdys Skopjės pastangoms įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Dabar abi kaimynės žada stiprinti ekonominius ryšius, o A. Ciprą kelionės metu lydės 10 ministrų ir daugiau nei dvi dešimtys graikų verslininkų.

Po antradienį numatytų politinių susitikimų ir spaudos konferencijos abiejų valstybių premjerai ruošiasi dalyvauti viename prekybos forume Skopjėje.

Artėjant vizitui Z. Zajevas pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad Šiaurės Makedonija tikisi per 500 mln. eurų graikų investicijų.

„Susitarimas duos Šiaurės Makedonijos Respublikai didžiulės ekonominės naudos, kurią, manau, matysime kiekvienoje ekonomikos srityje“, – sakė makedonų lyderis.

Nacionalistų įniršis

2018 metų birželį parengus susitarimo projektą abu premjerai, nepaisydami nacionalistų įniršio prastūmę istorinę iniciatyvą, sulaukė sveikinimų lavinos už savo pastangas.

Net galutinai nepatvirtinus sandorio abu lyderius Nobelio taikos premijai nominavo 2015 metų laureatė tunisietė Wided Bouchamaoui.

„Šis vizitas yra istorinis“, – valstybinei naujienų agentūrai MIA pirmadienį sakė A. Cipras, pranašavęs naują ateitį „partneriams ir sąjungininkams“.

Visgi jis pripažino, kad „reikšminga Graikijos žmonių dalis“ tebėra „rimtai susirūpinusi“ dėl pavadinimo pakeitimo.

„Tai yra mūsų – mano ir Zorano – atsakomybė: parodyti, kad mūsų valstybėms naudingas tik tas kelias, kuris dabar atvertas“, – pareiškė A. Cipras smerkdamas „stiprėjančias nacionalizmo jėgas“.

Susitarimu liko akivaizdžiai nepatenkinti ir dalis makedonų, laikančių pavadinimo pakeitimą gėdinga nuolaida Graikijai bei abejojantys, kad pagrindinis sandorio tikslas – įstojimas į ES – gali būti taip ir nepasiektas.

Šiaurės Makedonija šiuo metu tariasi dėl įstojimo į NATO ir tikisi birželį pradėti derybas dėl narystės ES.

Vis dėlto kol kas nėra konkretaus grafiko, o kelios Bendrijos valstybės, ypač Prancūzija, nebenori tolesnės bloko plėtros.

Tuo metu Balkanų šalies prezidentas Giorgė Ivanovas protestuodamas prieš oficialaus pavadinimo pakeitimą atsisako pasirašyti parlamento priimamus įstatymus.

Antrą kadenciją baigiantis G. Ivanovas bus pakeistas per vėliau šį mėnesį vyksiančius rinkimus.