Tuo metu į Kabulą siekti taikos derybų atvykęs JAV pasiuntinys Zalmay Khalilzadas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė susitikęs su Afganistano vyriausybės pareigūnais.

Kaip sakė šiaurinės Sare Polo provincijos gubernatoriaus atstovas Zabihullah Amani, penki saugumo pajėgų nariai žuvo per vėlai sekmadienį prasidėjusią ataką šios provincijos Sozma Kalos rajone. Susišaudymas vyko iki pirmadienio ryto; jo metu taip pat buvo sužeisti du kiti kariai.

Sukilėliai sučiupo šešis karius ir pabėgo; karių likimas nežinomas, sakė Z. Amani. Patikros postai ir rajono kontrolė atvykus pastiprinimui buvo atgauti.

Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, bet Z. Amani kaltino Talibaną, kuris aktyviai veikia provincijoje ir suintensyvino atakas prieš afganų saugumo pajėgas.

Atskirai Talibanas pirmadienį užėmė armijos patikros postą vakarinėje Badgiso provincijoje, kur nužudė tris karius, sakė provincijos gubernatoriaus atstovas Jamshidas Shahabi. Kiti keturi kariai buvo sužeisti, o dar du yra dingę po šios Talibano atakos Bala Morgabo rajone.

Talibano atstovas Qari Yusoufas Ahmadi judėjimo vardu prisiėmė atsakomybę už ataką Badgiso provincijoje.

JAV taikos pasiuntinys Z. Khalilzadas pirmadienį tviteryje parašė, kad su afganų pareigūnais aptarė būtinybę skubiai daryti pažangą dėl dialogo tarp pačių afganų.

Anksčiau Z. Khalilzadas surengė kelis derybų ratus Talibanu, praėjusį kartą – kovo mėnesį Katare, kai abi šalys paskelbė, jog buvo padaryta pažangos.

Tačiau nepaisydamas derybų Talibanas kone kasdien rengia atakas prieš afganų pajėgas, sukeldamas joms didelių nuostolių. Šiuo metu Talibanas kontroliuoja pusę šalies teritorijos.

Be to, talibai atsisako tiesiogiai kalbėtis su vyriausybe Kabule, kurią laiko JAV marionete.