Bendruomenių Rūmai pirmadienį dar kartą svarstys galimas „Brexit“ sutarties alternatyvas. Kai penktadienį susitarimas su ES buvo trečią kartą atmestas, parlamentarai mėgins dar kartą balsuoti dėl kitų variantų.

Parlamento pirmininkas Johnas Bercow iš aštuonių pasiūlymų išrinks tuos, dėl kurių balsuos deputatai. Per balsavimą praėjusį trečiadienį nė viena iš aštuonių iniciatyvų daugumos nesulaukė.

Europos Komisijos vadovas pirmadienį pabrėžė, kad Jungtinė Karalystė privalės dalyvauti gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, Jeigu šalis po balandžio 12-osios tebebus Europos Sąjungos narė.

Britanija privalo išstoti iš ES balandžio 12-ąją arba pasiūlyti alternatyvų planą. Jeigu nebus nuspręsta apskritai atšaukti „Brexit“, tuomet šalies išstojimo data veikiausiai bus atidėta daug vėlesniam laikui negu gegužės 23-26 dienomis vyksiantys Europos Parlamento rinkimai.

Kai kurie britų politikai kėlė prielaidą, jog JK galėtų ilgiau likti Bendrijoje, bet nedalyvauti EP rinkimuose. Tačiau J.-C. Junckeris sakė žurnalistams Vokietijos mieste Sarbriukene, jog „jeigu britai nenori išstoti iki balandžio 12-osios ir jeigu bus pratęsimas, tuomet Britanija privalo dalyvauti Europos rinkimuose“.

„Tokia yra (ES) sutartis. Ar aš to noriu – kitas klausimas“, - pridūrė jis.

Europos Komisijos vadovas pridūrė, kad Britanijos parlamentui atėjo laikas pareikšti, ko jis iš tikrųjų nori „Brexit“ klausimu, ir sarkastiškai pastebėjo, kad mitinį sfinksą yra lengviau perprasti negu JK įstatymų leidėjus.

Britanijos Bendruomenių Rūmai jau triskart atmetė ministrės pirmininkės Theresos May siūlomą „skyrybų“ sutartį. Pirmadienį įstatymų leidėjai balsuos dėl virtinės alternatyvų, ieškodami galimybės rasti daugumą jų tenkinantį scenarijų.

„Žinome, ko Britanijos parlamentas nenori, bet neišgirdome, ko jis nori. Sfinksas – atvira skrynia, tiesiogiai palyginus su Britanijos parlamentu“, – kalbėjo J.-C. Junckeris.

„Turime priversti šį sfinksą prabilti jau dabar. Gana ilgo tylėjimo“, – ragino jis.