V. Zelenskis pareiškė, kad jeigu bus išrinktas, reikalaus iš Rusijos užbaigti Rytų Ukrainos teritorijų okupaciją ir sumokėti Kijevui kompensaciją, nors toks užmojis daugelio laikomas nerealistišku.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams, kad Maskva „atidžiai stebi“ kandidatų pareiškimus apie konfliktą.

Kijevas ir Vakarų valstybės kaltina Rusiją palaikant Ukrainos rytuose veikiančius separatistus.

„Be abejo, norėtumėm, kad Ukrainą kontroliuotų ne karo partija, o partija, siekianti palaipsniui spręsti padėtį pietryčių Ukrainoje“, – nurodė D. Peskovas.

Paprašytas pakomentuoti V. Zelenskio poziciją dėl Rusijos įvykdytos aneksijos, D. Peskovas pareiškė, kad 2014 metais Maskvos nuo Ukrainos atplėštas Krymas „nėra diskusijų objektas“.

Jis pridūrė, jog konfliktas yra „Ukrainos vadovų vykdomos politikos pasekmė“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka buvo išrinktas 2014 metais, žadėdamas užbaigti Rytų Ukrainoje rusenantį konfliktą, pareikalavusį jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Valdant P. Porošenkai Kijevas siekė glaudesnių saitų su Vakarais.

V. Putino atstovas pabrėžė, kad dar „per anksti“ komentuoti V. Zelenskio pranašumą sekmadienį įvykusiame pirmajame balsavimo ture.

Prognozuojama, kad balandžio 21 dieną numatytame antrajame rinkimų rate politinės patirties neturintis komikas susikaus su dabartiniu valstybės vadovu.

Suskaičiavus kiek daugiau nei 75 proc. balsų pirmadienį paaiškėjo, kad Ukrainos prezidento rinkimuose pirmauja komikas Volodymyras Zelenskis, rodo Centrinės rinkimų komisijos duomenys.

V. Zelenskis kol kas turi surinkęs 30,41 proc. balsų, o dabartinis šalies vadovas Petro Porošenka – 16,12 proc. balsų.

Partijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko surinko 13,2 proc. balsų, o prorusiškos partijos „Opozicinė platforma – Už gyvenimą“ remiamas kandidatas Jurijus Boiko – 11,52 procento.

Toliau rikiuojasi judėjimo „Pilietinė pozicija“ lyderis Anatolijus Hrycenka, buvęs Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Ihoris Smeška, Radikaliosios partijos vadovas Olehas Liaška, deputatas Oleksandras Vilkulas iš „Opozicinio bloko“ ir partijos „Laisvė“ atstovas Ruslanas Košulinskis.

Negaliojančiais pripažinta 1,18 proc. rinkimų biuletenių.