„Nepasiekus susitarimo per antrąjį Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimą, iškilo laikinų sunkumų, bet aiškiai pasitvirtina faktas, kad Pietų Korėja, Šiaurės Korėja ir JAV nenori grįžti į praeitį“, – per susitikimą su savo administracijos aukšto rango patarėjais sakė Moon Jae-inas, kurį citavo naujienų agentūra „Yonhap“.

Pasak Pietų Korėjos vadovo, taikos procesas Korėjos pusiasalyje – tai „bendra Pietų Korėjos, Šiaurės Korėjos ir JAV kelionė“, kuri „nėra lengva“.

„Kadangi tai yra kelias, kuris sėkmingai nebuvo nueitas per pastaruosius 70 metų, būtų gan keista, jei nepatirtume jokių... sunkumų“, – sakė Moon Jae-inas.

Tačiau jis pažymėjo, kad per laikotarpį, trumpesnį už vienus metus, pasiekta daugiau nei per pastaruosius 70 metų.

„Nuostabus rezultatas, pasiektas pernai nuo to laiko, kai abi Korėjos ir JAV pradėjo savo dialogą, yra aiški priežastis, dėl kurios privalome tęsti savo dialogą“, – sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad būsima jo kelionė į JAV yra Seulo ir Vašingtono pastangų „kuo greičiau atkurti postūmį dialogui“ rezultatas.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad Moon Jae-inas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas planuoja balandžio 11 dieną susitikti Vašingtone.

„Abu lyderiai surengs nuodugnias derybas, kurių metu aptars Seulo ir Vašingtono aljanso stiprinimo būdus ir suderins pozicijas dėl taikaus režimo Korėjos pusiasalyje sukūrimo visiškos denuklearizacijos būdu“, – sakoma prezidentūros pareiškime.

Tai bus pirmas JAV ir Pietų Korėjos vadovų susitikimas po D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno žlugusio susitikimo Hanojuje vasario mėnesį.